Welke zonnebrand is goed voor huid én milieu?

Welke zonnecrème kies je deze zomer? Als we straks weer in de zon kunnen zitten, waar moeten we dan op letten als we het goed willen doen voor onze gezondheid en voor het milieu?

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Moet je wel zonnebrandmiddelen gebruiken?

Het is overtuigend bewezen dat zonnebrandcrèmes met hoge beschermingsfactor (UVA én UVB) beschermen tegen huidkanker en voortijdige huidveroudering: rimpels. Dus ja, smeren maar!

Zitten er niet veel chemische stoffen in?

Veel zonneproducten bevatten inderdaad chemische zonnefilters, chemische conserveermiddelen als parabenen en kleur- en geurstoffen. Die zijn best omstreden.

Ecologisch verantwoorde zonnecrème

Prijs: bijvoorbeeld Lovea Bio sunspray 100 ml ca. euro 13
Oordeel: ****
Verkrijgbaar: drogisterijen, natuurwinkels, onlinewinkels (bv. greenjump.nl, biggreensmile.nl)

Zijn zulke stoffen slecht voor de gezondheid?

Milieuorganisaties noemen parabenen kankerverwekkend, maar KWF Kankerbestrijding ziet geen bezwaar. Eventuele nadelen wegen makkelijk op tegen de kleinere kans op huidkanker. Ook over eventuele nadelige gezondheidseffecten van nanodeeltjes is nog niets echt bewezen, zegt het RIVM. Voor natuurlijke parfums en filters kun je net zo allergisch zijn als voor chemische.

Maar zijn er geen 'natuurlijke' zonnefilters?

Jawel: vaak worden de natuurlijke mineralen titanium- of zinkoxide gebruikt. Die leggen een dun beschermend laagje op de huid. Maar om een wit waasje tegen te gaan, worden ze soms tot nanodeeltjes verwerkt. De beschermingsvoordelen wegen waarschijnlijk op tegen de - eventuele - nadelen.

Hoe zit het met de milieubelasting?

Hoe langer je ermee doet, hoe beter. Zonnecrème van vorig seizoen hoef je echt niet weg te gooien, zegt de Consumentenbond. Vaker dun smeren is zuiniger en beschermt beter dan één keer een dikke laag. Chemisch betekent niet automatisch 'milieubelastend'. Parabenen bijvoorbeeld worden onder invloed van zuurstof snel afgebroken in het milieu.

Zijn natuurlijke of plantaardige producten beter?

Hoeft niet. Maar groot voordeel van planten is dat ze hernieuwbaar zijn en dus niet opraken, in tegenstelling tot aardolie-ingrediënten als minerale olie en paraffine. Anderzijds wordt landbouwgrond wereldwijd steeds schaarser. Uitbreiding betekent vaak dat (tropisch) bos verdwijnt: zo slokken palmolieplantages dagelijks voetbalvelden aan oerwoud op.

En hoe zit het met die plastic bestanddelen?

Die zitten ook in sommige zonnebrandmiddelen: Ambre Solaire bijvoorbeeld bevat polyester. Maar álle zonnecrèmes belasten het watermilieu als je ermee gaat zwemmen. Zowel minerale olie, chemische als natuurlijke filters zijn schadelijk voor het waterleven.

Welke zonnecrème moet ik nu kiezen?

Kies een product met een betrouwbaar keurmerk zoals Ecocert. Op de Keurmerkenwijzer vind je ze allemaal. Gecertificeerde zonneproducten bevatten over het algemeen geen parabenen, chemische filters, aardolie of nanodeeltjes en hoogstens duurzamer geteelde palmolie.

En wat is de beste zonbescherming?

De schaduw. Of een hoed op en T-shirt aan. Gezond én milieuvriendelijk. Bovendien: bruin is zó 2016...

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden