AnalyseTurkse banken in Nederland

Welke Turkse banken zitten in Nederland en wat hebben ze hier te zoeken?

Nederland is een eldorado voor Turkse banken die van hieruit vaak ook Duitsland en andere landen in West-Europa bedienen. Reden voor een vestiging in Nederland is de grote Turkse gemeenschap waarop de banken zich aanvankelijk richtten. Daarnaast prijzen ze de internationale gerichtheid en de spaarzin van de Nederlanders.

De Turkse Garantibank aan de Keizersgracht in Amsterdam.Beeld Raymond Rutting

Van de 43 bankvergunningen die De Nederlandsche Bank heeft verleend, zijn er liefst vijf aan Turkse banken. En van de 61 banken op de ledenlijst van de Nederlandse Vereniging van Banken, hebben er zes Turkse eigenaren. Gezien de reclame-uitingen op hun websites richtten de vijf met een Nederlandse bankvergunning zich vooral op spaarders. In totaal hebben rond 200 duizend Nederlanders hier spaargeld staan – naar schatting tussen de 3 en 5 miljard euro – 1 à 2 procent van het totale spaargeld in Nederland. Niet alle banken willen de bedragen bekendmaken. Daarnaast houdt ook de Turkse Isbank hier kantoor, niet als Nederlandse nv maar als branche van de AG in Frankfurt

Eerder waren hier nog twee Turkse banken actief. AK Bank en TEB (The Economy Bank NV oftewel Türk Ekonomi Bankasi) hebben hun activiteiten in Nederland al een tijdje geleden beëindigd.

1Garanti Bank

‘Spaarrekeningen en termijndeposito’s met hoge rente’, meldt de website van Garanti Bank, dat een balanstotaal heeft van 4,2 miljard euro. Hiermee laat de bank geen misverstand bestaan over op wie de doelgroep is.

De Garanti Bank opereert sinds 1991 in Nederland. Aanvankelijk richtte deze bank zich uitsluitend op Turkse klanten. Maar met stunttarieven op de spaarmarkt haalde het sinds de helft van de jaren negentig ook veel Nederlandse klanten binnen. Inmiddels hebben 80 duizend Nederlandse en deels ook Duitse spaarders geld bij Garanti Bank in Nederland uitstaan.

Volgens het pr-bureau Hill & Knowton, dat als woordvoerder optreedt, is allang geen sprake meer van stunten. Op dit moment biedt Garanti Bank 0,25 procent rente op de Gouden Internet-rekening en 0,2 procent op de Gouden Klaver-rekening. Op een Turkse lira-rekening wordt een rente vergoed van 14,5 procent. Van het geld dat wordt binnengehaald wordt volgens de woordvoerder slechts een klein deel uitgeleend in Turkije. Het grootste deel van de kredietmarkt is in Nederland en de rest van Europa, zodat de risico’s beperkt zijn. Sinds februari 2017 heeft de Spaanse bank Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA de meerderheid van de aandelen van de Turkse moeder.

2Yapi Kredi Bank

Ook de voorganger van Yapi Kredi Bank streek hier al in de jaren negentig neer. Het balanstotaal in Nederland is 2 miljard euro. Het Turkse conglomeraat Koc Holding en de Italiaanse bank UniCredit zijn de aandeelhouders van de op drie na grootste bank van Turkije. Cfo Gokhan Demir van Yapi Kredi Nederland zegt dat de bank conservatief opereert en daardoor supergezond is. ‘We maken liever minder winst dan dat we grote risico’s lopen.’ Een vergelijking met Icesave is een vergelijking tussen een boom en een boot’, zegt hij.

3) Demir-Halkbank (DHB)

DHB Bank opereert ook al sinds 1992 in Nederland. Het is een dochter van de Turkse Halkbank (30 procent) en HCBG Holding, een private houdstermaatschappij die kantoor houdt aan de Keizersgracht. DHB heeft in Nederland een balanstotaal van 1,8 miljard euro.

Woordvoerder Affan Sag zegt dat het aantal klanten ‘vertrouwelijke informatie’ is, maar dat niemand zich zorgen hoeft te maken over de kredietwaardigheid. ‘Sinds de financiële crisis in 2008 zijn regelgeving, toezicht en financieel management in de bancaire sector aanmerkelijk verbeterd. Onze tarieven zijn in lijn met de gangbare renteniveaus in de Nederlandse markt. Verder is ons uitzettingenbeleid gericht op een spreiding over landen en sectoren. Het overgrote deel van onze activa is uitgezet in Europa.’

4Credit Europe Bank

De bank is eigendom van de Turkse miljardair Hüsnü Özyeğin en is qua balanstotaal de grootste op de Nederlandse markt onder de banken uit dat land. Ze heeft een balanstotaal van 7 miljard euro en telt, zegt woordvoerder Scott Cheung, ruim 42 duizend spaarders. Cheung stelt dat de bank hier vooral is gekomen vanwege het gunstige vestigingsklimaat. De bank opereert sinds 1994 in Nederland. Aanvankelijk veroverde zij marktaandeel met een agressief rentebeleid, waarmee de particuliere spaarmarkt werd afgegraasd. Maar in 2012 werden de rentes in een klap fors verlaagd en kondigde Credit Europe aan actief te willen worden op de markt voor kredieten aan het mkb en persoonlijke leningen.

5Anadolubank

De Anadolubank is als laatste van de vijf banken met Turkse wortels – ‘wij zijn een Nederlandse bank omdat we een Nederlandse nv zijn’, haast directeur Ab Otten te verklaren – hier gekomen. Het kantoor werd in 2008 geopend. Het huidige balanstotaal is 620 miljoen euro. ‘Waarom er zoveel Turkse banken hier zijn? Nederland is nu eenmaal een hub voor de financiering van internationale handel’, aldus Otten.

Brengt val van de lira spaargeld bij Turkse banken, waarvan de koersen hard dalen, in gevaar?

In Nederland zijn heel wat Turkse banken actief. Die hebben te lijden onder de almaar zwakkere positie van de Turkse lira. Als banken een dalende munt moeten vrezen, dan mogelijk hun spaarders ook. Zijn Turkse banken het nieuwe IceSave?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden