Groen of grijsTheezakjes

Welke theezakjes mogen in de GFT-bak?

Er zijn theezakjes van papier en van kunststof. Hoe herken je ze? Wat betekent dat voor het milieu?

null Beeld null

Rechthoekige theezakjes zijn toch gewoon van papier?

Niet allemaal. Theezakjes die zijn dichtgestikt met een touwtje zijn gemaakt van poreus papier. Je zou ze, zonder labeltje, na gebruik in de GFT-bak kunnen gooien. Net als theezakjes met een nietje. Volgens Tim Brethouwer, adviseur van de Vereniging van Afvalbedrijven, kunnen de nietjes met magneten uit het GFT worden gehaald.

Theezakjes met een touwtje of een nietje kunnen dus bij het GFT.

Niet allemaal. Bij sommige theezakjes is het touwtje namelijk niet gestikt, maar gelijmd. Het is vaak onduidelijk of die lijm afbreekbaar is: daarom horen die zakjes niet bij het GFT. Veel zakjes zijn gesealed: je herkent ze aan het ribbelrandje, of, bij (kruiden)theezakjes zonder touwtje of labeltje, aan ribbelrandjes rondom. In zulke zakjes is kunststof verwerkt. Bij sealen worden de randen verhit, de kunststof smelt en hup, de zakjes zitten dicht. Handig voor de fabrikant, maar niet voor het GFT!

Hoe zit het met die hippe, doorzichtige piramidezakjes?

Zulke zakjes zijn pure marketing. Al dat geneuzel over ‘dan kunnen de blaadjes zich beter bewegen’ is onzin. Zo’n transparant driehoekje is vrijwel altijd gemaakt van kunststof: nylon. Nylon kan absoluut niet worden gecomposteerd! Daarom zijn de nieuwe zakjes van soilon juist zo verwarrend.

Wat is soilon nou weer?

Een bioplastic op basis van melkzuur. Het is volledig composteerbaar bij het GFT, maar soilon ziet eruit en voelt als nylon. Onder andere het luxe merk Legends of Tea gebruikt zakjes van soilon.

Maar hoe weet je dat het soilon is en geen nylon?

Dat weet je niet. Op de Legends-zakjes staat weliswaar ‘biodegradable teabag’, maar dit is een fabrikantenlogo en zegt niet zoveel. Alleen met een ‘OK-Compost’- of ‘Kiemplant’-keurmerk, dat bijvoorbeeld op sommige bioplastic verpakkingen staat, mogen ze bij het GFT. Aan de andere kant: zo’n keurmerk staat ook niet op de afbreekbare papieren zakjes.

Maar dat is toch ongelooflijk verwarrend?

Juist. Daarom hanteert Afvalscheidingswijzer.nl van Milieu Centraal nu als officiële leidraad dat je theezakjes, waar ze ook van gemaakt zijn, bij het restafval moet weggooien en niet bij het GFT. De overheid volgt wellicht later. Maar eigenlijk is dat zonde, zegt de Vereniging van Afvalbedrijven.

Waarom?

Thee is juist prima composteerbaar. Maar je kunt niet verwachten dat iedereen zijn theezakjes gaat openpeuteren. Daarom zouden theeproducenten, zegt adviseur Brethouwer, één lijn moeten trekken en alle theezakjes van volledig composteerbaar materiaal maken. Dan is een keurmerk op de verpakking ook niet meer nodig.

Product: Theezakjes van soilon

Prijs: bv. Legends of Tea assortimentenbox € 8,95

Oordeel: papieren theezakjes met geknoopt touwtje, soilon: ****; gelijmd of gesealed:*; nylon: geen ster

Verkrijgbaar: supermarkt, legendswebshop.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden