Welke nationaliteit krijgt een baby na vliegtuiggeboorte?

De bevalling van een Indiase vrouw boven het luchtruim van Saudi-Arabië roept een hoop vragen op over wat er in het paspoort van het kindje komt te staan.

Dion Mebius
Een kind, vlak na geboorte op een vlucht van Turkish Airlines. Beeld epa
Een kind, vlak na geboorte op een vlucht van Turkish Airlines.Beeld epa

Passagiers die afgelopen zondag met Jet Airways van Saudi-Arabië naar India vlogen, wisten niet wat hen overkwam. In hun midden - en op meer dan tien kilometer boven de Arabische Zee - beviel een hoogzwangere Indiase vrouw opeens van haar zoon. De vliegtuigbaby maakt het goed en mag van Jet Airways zijn leven lang gratis vliegen. Hoewel ongebruikelijk, is het zeker niet de eerste keer dat een vrouw in het vliegtuig bevalt. Van welk land krijgen deze in de lucht geboren kinderen hun paspoort, en wat is hun geboorteplaats? Drie vragen over de nationaliteit van vliegtuigbaby's.

Welke nationaliteit krijgt een aan boord geboren baby?

In principe gewoon dezelfde nationaliteit als (een van de) ouders. In sommige gevallen kan een vliegtuigkind daarnaast nog een andere nationaliteit opeisen, namelijk die van het land waarboven het vliegtuig zich op het moment van de geboorte bevond.

Grofweg worden in de wereld twee rechtsbeginselen gebruikt: jus sanguinis en jus soli. In Nederland (en in verreweg de meeste andere landen) geldt het eerste rechtsbeginsel, dat in het Latijn 'recht van het bloed' betekent. 'Onder jus sanguinis krijgt het kind standaard dezelfde nationaliteit als zijn ouders', zegt Lucienne van der Geld, docent notarieel recht aan de Radboud Universiteit en directeur van Netwerk Notarissen. 'Komt een kind van Nederlandse ouders tijdens een internationale vlucht ter wereld, dan krijgt het dus automatisch een Nederlands paspoort.' India hanteert dezelfde regels. Het Jet Airways-kind krijgt dus de Indiase nationaliteit.

Andersom hanteert Nederland het 'bloedrecht' ook bij bevallingen van buitenlanders boven Nederlands grondgebied. Die baby's komen niet in aanmerking voor de Nederlandse nationaliteit.

Wat is er anders in landen die jus soli gebruiken?

In die landen kan de plek van geboorte wel van belang zijn. Jus soli, 'recht van de grond' in het Latijn, schrijft voor dat de nationaliteit van een kind afhangt van het land waar het ter wereld komt. Dit rechtsbeginsel wordt voornamelijk door Noord- en Zuid-Amerikaanse landen gebruikt, waaronder door Brazilië, Mexico en de Verenigde Staten. Bevindt een vliegtuig zich boven een van deze landen tijdens de bevalling, dan kan het kind er een paspoort aanvragen. Een kind van Nederlandse ouders dat boven Amerikaans grondgebied ter wereld komt, kan dus een Amerikaans paspoort aanvragen.

Als de ouders uit een grondrecht-land komen en het kind elders ter wereld komt dan geldt alsnog het bloedrecht. Een kind van Amerikaanse ouders dat boven Nederland het levenslicht ziet, kan dus alsnog Amerikaan worden.

Wat is de geboorteplaats van in de lucht geboren baby's?

Ook dat is per land anders. En anders dan bij het bepalen van de nationaliteit zijn er een waaier aan mogelijkheden. 'Vliegt een toestel onder de Nederlandse vlag, dan moet de gezagvoerder een voorlopige geboorteakte opstellen. De gezagvoerder noteert in de geboorteakte de coördinaten van het vliegtuig', grinnikt Van der Geld. 'Die coördinaten staan als plaats van geboorte in het paspoort.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden