Welk vorstenhuis is het duurste van Europa?

Wat kost het vorstenhuis de belastingbetaler? Een vergelijking van monarchieën in Europa levert een onbevredigend antwoord op.

Gouden Koets. Beeld ANP
Gouden Koets.Beeld ANP

Welk vorstenhuis is het duurste van Europa? Die vraag beantwoorden valt niet mee. Elk vorstenhuis heeft zijn financiën anders geregeld. De staatshoofden laten van alles door elkaar lopen: hun erfenissen, hun privé-inkomen en -vermogen en het belastinggeld dat ze uit 's lands schatkist krijgen. De ene vorst betaalt belasting (terug), de ander niet en de volgende gedeeltelijk. Ten slotte verschilt ook de boekhoudkundige verslaglegging, die soms onvolledig blijkt.

Wat over het algemeen bekend is, is wat het uitoefenen van de publieke taak van koningen en koninginnen de schatkist kost. Dat is belastinggeld en beschaafde monarchieën moeten dat verantwoorden. De meeste doen dat op hun koninklijke websites. Daarnaast zijn er de overzichten van Herman Matthijs, hoogleraar openbare financiën in België.

Tekst loopt door onder graphic.

De te achterhalen bedragen zijn een indicatie en reflecteren dan ook niet zozeer wat er aan geld in een koninklijke familie omgaat, maar wat het vorstenhuis de belastingbetaler kost. Beveiligingskosten zijn niet opgenomen. Daarover zijn niet alle zeven koninklijke families en hun regeringen even open, waardoor ze onvergelijkbaar worden. Ook particuliere bezittingen en de inkomsten daaruit zijn niet opgenomen.

De 'salarissen' van het staatshoofd verschillen nogal. Dat komt doordat het ene land er alles onder verstaat wat vanuit de schatkist naar de rekening van koning of koningin wordt overgemaakt. Het staatshoofd mag dan min of meer zelf bepalen waaraan en hoe hij of zij dat geld uitgeeft. Andere landen maken een onderscheid tussen wat de vorst krijgt als privé te besteden salaris en als onkostenvergoeding voor het uitoefenen van de functie.

Verantwoording

Alle zeven landen rapporteren de kosten van hun vorstenhuis verschillend en soms onvolledig waardoor vergelijken lastig is. Voor 'salaris staatshoofd' bestaan verschillende definities. Bovenstaande bedragen in de graphic zijn daarom een indicatie. Particuliere bezittingen, de inkomsten daaruit en beveiligingskosten zijn voor zover mogelijk niet opgenomen.

Jacht op de koninklijke geldbuidel

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de inkomsten van de koning. De aanval daarop wordt steeds venijniger. Want wat kost het vorstenhuis de belastingbetaler? Lees hier verder.

Bronnen: websites koninklijke huizen; H. Matthijs, De kosten van een staatshoofd in West-Europa; Rijksbegroting 2017 - Hoofdstuk I, de koning; Begroting van de koning door ABDTOPConsult.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden