ReportageBeleggersFair

Wel of geen recessie? Op de BeleggersFair maken ze zich niet zo druk

De kranten staan vol onheilspellende berichten die waarschuwen voor een nieuwe economische crisis. Desondanks heerst op de BeleggersFair geen pessimistische stemming. Er wordt liever gepraat over kansen.

Martine Hafkamp van Fintessa staat op de bok om uitleg te geven over haar fonds.
 Beeld vk
Martine Hafkamp van Fintessa staat op de bok om uitleg te geven over haar fonds.Beeld vk

In de marktzaal van de Amsterdamse Beurs van Berlage staat een verhoging opgesteld met in het midden de woorden ‘Gouden Tips’. Verschillende messiassen prediken er economische toekomstverwachtingen en beleggingstips. Martine Hafkamp, directeur van vermogensbeheerder Fintessa, is één van hen en zij heeft goed nieuws voor belangstellenden: ‘Er zijn nauwelijks signalen dat er binnenkort een recessie aan komt.’

Niet iedereen deelt dat optimisme. ‘De dalende koersen hebben weerslag op de beurs. Ik denk dat er wel een nieuwe crisis aan komt’, zegt Edwin Adams. ‘Er zijn geen lessen getrokken uit het verleden.’ Adams is directeur van geldvoorelkaar.nl en één van de sprekers op de ‘Talkshow Crowdfunding’ in de marktzaal waar ook stands staan met vermogensbeheerders, vastgoedbeleggers en cryptomunten. Omdat er telkens van alles te doen is in de zaal, blijft het publiek hangen en hebben de goedgebekte verkopers geen moment rust.

Dalende koersen

Ton van Bemmel (78) hoort de talkshows en plenaire sessies, gepresenteerd door journalist Charles Groenhuijsen, belangstellend aan. De inwoner van Hoek van Holland ligt niet wakker van dalende beurskoersen. ‘Ik beleg al enige tijd en heb een goed pensioen opgebouwd. Als ik elke keer angstig zou zijn geworden van dalende koersen had ik er nu waarschijnlijk minder warmpjes bijgezeten.’

Ondanks die dalende koersen doet Nederland het economisch gezien niet slecht. In de jaarlijkse herfstraming van de Europese Commissie blijft de economische groei van Nederland boven het verwachte eurozone-gemiddelde van 2,1 procent. Voor dit jaar wordt een groei van 2,8 procent verwacht en in 2019 2,4 procent.

De meeste beleggers steken hun geld in bedrijven uit eigen land, blijkt uit een in augustus uitgekomen verslag van De Nederlandsche Bank. Van de 36 miljard die door particulieren zijn belegd in aandelen, werd 25 miljard gestoken in Nederlandse ondernemingen. Ook werd er 46 miljard in Nederlandse beleggingsfondsen geïnvesteerd.

Steeds meer beleggers

Nu de kruitdampen van de vorige recessie allang zijn opgetrokken, stijgt het aantal Nederlanders dat zich op de aandelenmarkt begeeft. In 2017 groeide die groep met 14 procent tot 1,4 miljoen mensen, concludeerde onderzoeksbureau Kantar TNS. Dat is nog lang niet zo veel als in het piekjaar 2000, toen er 1,9 miljoen particuliere beleggers waren. Rekening houdend met de groei van de bevolking zouden nu 2,2 miljoen huishoudens moeten beleggen om dat record uit 2000 te evenaren.

De 56-jarige John Hanegraaf en de 52-jarige Rob Essers, beiden uit Limburg, zijn nieuwe beleggers. Ze moesten een flink eind rijden voor de BeleggersFair, maar de adviezen over turbo’s, shorts en hefboomeffecten zijn goud waard volgens de twee. Hanegraaf: ‘Dat soort termen, daar wist ik het fijne niet van. Dat ga ik thuis allemaal nog eens rustig nalezen.’ De dalende koersen ziet hij niet als een probleem. ‘Een probleem? Juist een goed moment om in te stappen!’

Mannelijke vijftigplussers

Dat de twee vijftigers beginnen met een carrière in beleggen is niet uitzonderlijk. Het overgrote deel van de honderden bezoekers bestaat uit mannelijke vijftigplussers. Toch zijn hier en daar plukjes jongeren te vinden.

Bijvoorbeeld in zalen waar het eerste ‘bitcoin crypto-congres’ wordt gehouden. Of de snelcursus ‘wiet-aandelen’. Neem Mitchell Boerink (19) uit Almere. Hij is met zijn vriendin niet voor de lol op het evenement afgekomen. Boerink: ‘Beleggen is een andere manier van geld verdienen dan werken. Dat spreekt mij erg aan.’ Boerink richtte zich aanvankelijk vooral op valuta’s en aandelen, maar ook informatie over sprinters, fondsen en turbo’s doet zijn hoofd suizen. Ook hij gaat het thuis nog eens goed nalezen. ‘Allemaal nieuwe dingen voor mij. Ik investeer niet zomaar ergens in.’

Meer lezen

Econoom Mariana Mazzucato: ‘Voegen banken echt iets toe aan onze economie? Nee. Ze verplaatsen geld’
Met de simpele vraag waar het ooit allemaal om draaide in de economie jaagt Mariana Mazzucato farmaceuten, bankiers en vastgoedhandelaren de stuipen op het lijf. Wie creëert onze welvaart en wie wordt slechts rijk door te graaien?

Topeconoom Anat Admati over banken: ‘niet meer voortdurend op het randje van de afgrond balanceren’
De banken zijn nog altijd ziek, betoogt de internationaal vermaarde topeconoom Anat Admati.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden