Weinig doden vliegramp geïdentificeerd

Alle slachtoffers van de vliegramp op Sumatra die nog niet zijn geïdentificeerd zullen vandaag worden begraven in een massagraf. Gisteren waren slechts 74 van de 234 doden herkend door familieleden....

REUTER; AP; AFP

Reuter, AP, AFP

MEDAN

Familieleden waren zondag met een speciale vlucht naar Medan gekomen om identificaties te verrichten, direct nadat het vliegveld van Medan heropend was omdat het zicht was verbeterd. Zij zochten tussen de kisten en met zeildoek afgedekte lichaamsresten in het geïmproviseerde mortuarium in de open lucht, vlak bij het vliegveld van Medan. De meesten hielden doeken tegen hun mond en neus tegen de ondragelijke stank.

Slechts weinigen slaagden erin familieleden te identificeren. Zij konden de overledenen meenemen voor een begrafenis. Alle overgebleven doden zullen vandaag worden begraven bij het Mamborano Monument, een begraafplaats naast het vliegveld, waar ook 57 ongeïdentificeerde slachtoffers van de ramp in 1979, eveneens met een toestel van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Geruda, begraven liggen.

Er werd gisteren nog steeds gezocht naar de 'black box' van de vrijdag verongelukte Airbus van Geruda. Daarom is nog niet duidelijk in hoeverre het slechte zicht door de smog de oorzaak van het neerstorten is. De rookwolken worden veroorzaakt door de bosbranden op Kalimantan en Sumatra.

Vrijdagmiddag botsten twee vrachtschepen op elkaar in de dichte mist van rook op de drukbevaren Straat van Malakka. Een Indiaas vrachtschip verging. Gisteren werd nog gezocht naar de 28 in de golven verdwenen zeelieden en een tweejarig jongetje dat aan boord was. Er waren vijf overlevenden, die vertelden dat het schip door een olietanker in tweeën was gevarenen en binnen een minuut was gezonken .

De smog boven Indonesië en Maleisië werd gisteren minder dicht en de Maleisische regering besloot alle luchthavens, die waren gesloten wegens slecht zicht, te heropenen. De noodtoestand voor Sarawak - het Maleisische deel van Borneo - werd gisteren opgeheven. De noodtoestand werd op 19 september ingesteld en de meeste scholen en bedrijven gingen tijdelijk dicht.

Indonesië heropende wel het vliegveld van Medan, maar negen andere luchthavens bleven gesloten, al was het zicht verbeterd.

In Singapore werd zaterdagnacht nog een zeer hoge graad van luchtvervuiling gemeten, maar de volgende ochtend bleek die drastisch gedaald.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden