Weinig animo op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - ,,Een matte, richtingloze bedoeling'', zo typeerde een handelaar van zakenbank Kempen & Co de handel op de Amsterdamse effectenmarkt woensdagochtend. Ook op de rest van de Europese beurzen kwamen de graadmeters nauwelijks in beweging.

Aan het einde van de ochtend stond de AEX, de hoofdindex in Amsterdam, op 477,32 punten, 0,1 procent beneden het slot van dinsdag. De MidKap, de index voor het middensegement, won 0,1 procent op een stand van 634,72 punten. Ook de beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt schommelden rond de slotstanden van dinsdag.

Beleggers moesten het stellen met weinig richtinggevend bedrijvennieuws. De koersstijgingen op Wall Street zaten dinsdag al in de Europese aandelenkoersen verwerkt.

Zwakke dollar

Volgens de handelaar van Kempen speelt de zwakke dollar de aandelenmarkten nog steeds parten. ,,De dollar herstelt wel iets, maar is nog steeds zwak''. De euro noteerde woensdagochtend 1,3275 dollar tegen 1,3320 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen dinsdag.

De markt is in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag. Beleggers hopen dat de rente onveranderd wordt gelaten. Wanneer deze wordt verhoogd, kan dit tot een verdere stijging van de euro leiden en dat zou een domper zijn voor de Europese aandelenmarkten.

Weinig spektakel

Volgens Rob Koenders, handelaar bij Harmony Vermogensbeheer, is er de komende weken weinig spektakel meer te verwachten op de beurs. ,,We naderen het einde van het jaar. De grote instituten hebben hun boeken al gesloten. Niemand durft zijn nek nog uit te steken'', aldus de handelaar.

De AEX-index telde woensdag duidelijk meer dalers dan stijgers. Het telecombedrijf KPN (min 1,5 procent) moest het verst achteruit. ,,Geen specifieke reden voor deze daling, maar wij zijn al langere tijd negatief over KPN'', zei de handelaar. Volgens hem is het bedrijf te hoog gewaardeerd vergeleken met zijn branchegenoten. TomTom, producent van navigatiesystemen, nam de koppositie in bij de hoofdfondsen. Het aandeel won 1 procent.

Antonov

Bij de middelgrote fondsen hadden de stijgers de overhand. Diervoederproducent Nutreco stond bovenaan met een plus van 1,2 procent. Het biotechbedrijf Pharming (min 0,9 procent) ging het verst terug.

Op de lokale markt in Amsterdam zette Antonov, ontwikkelaar van automatische versnellingsbakken, zijn opmars in rap tempo voort. Deze keer ging het aandeel 5,6 procent omhoog. Het aandeel is sinds het begin van de maand met bijna 60 procent opgelopen. Antonov staat in de belangstelling bij beleggers na positieve uitlatingen van het bedrijf over de vooruitzichten.

Ook Wavin, een ander lokaal fonds, deed het goed. De producent van kunststof leidingen werd 2,2 procent duurder. ING heeft zijn klanten geadviseerd om het aandeel te kopen. Wavin is sinds de beursgang in oktober ruim een kwart meer waard geworden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden