Wehkamp lijkt in handen te komen van Britse Apax

Webwinkel Wehkamp wordt waarschijnlijk verkocht aan de Britse investeringsmaatschappij Apax. De Britten zouden bereid zijn 450 miljoen euro voor Wehkamp en een paar andere internetbedrijven te betalen.

Yvonne Hofs
Het distributiecentrum van Wehkamp in Dedemsvaart. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Het distributiecentrum van Wehkamp in Dedemsvaart.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Dat berichtte Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van 'financiële bronnen'. Apax zou een bod hebben uitgebracht op alle aandelen van RFS Holland, de moedermaatschappij van Wehkamp. In die holding zitten ook de webwinkels Fonq en Create2Fit en kredietmaatschappij Lacent. De deal zou vrijwel rond zijn.

Als de overname doorgaat, maakt voormalig KPN-bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer een grote klapper. Scheepbouwer bezit 40 tot 50 procent van de aandelen van RFS Holland en kan in dat geval dus minstens 180 miljoen euro op zijn bankrekening bijschrijven. De voormalige bestuursvoorzitter en financieel directeur van RFS Holland, Paul Nijhof en Berend van der Maat, zouden ieder een belang van 20 procent in de overnameprooi hebben. De resterende 20 procent is in handen van de oorspronkelijke eigenaar van RFS Holland, de van oorsprong Scandinavische investeringsmaatschappij IK Investment Partners.

Boycot

Scheepbouwer telde voor zijn belang in RFS in 2008 naar verluidt 40 miljoen euro neer. Als topman van KPN verdiende hij in tien jaar 41,6 miljoen euro. De hoogte van zijn salaris was voor vakbondsbestuurders reden Scheepbouwers afscheidsreceptie in 2011 te boycotten.

Ook als eigenaar van RFS ging het Scheepbouwer de afgelopen jaren voor de wind. De houdstermaatschappij keerde in 2013 40 miljoen euro dividend uit, schrijft het FD. Het jaar daarvoor bedroeg het dividend 50 miljoen euro.

Omzetdaling

Met Wehkamp gaat het intussen helemaal niet zo geweldig. In het jaar 2013/2014 daalde de omzet voor het eerst in negen jaar. Het operationeel resultaat daalde toen met maar liefst 32 procent. Die neergang is opmerkelijk, omdat de meeste webwinkels hard groeien nu steeds meer Nederlanders hun aankopen op internet doen. Wehkamp lijkt dus de boot te missen.

Dat Wehkamp niet in blakende vorm verkeert, valt ook af te leiden uit de genoemde overnameprijs. In 2012 zetten Scheepbouwer en zijn twee compagnons RFS Holding ook al in de etalage. De vraagprijs zou toen rond de 750 miljoen euro hebben bedragen. Ahold en Bol.com toonden beide interesse, maar vielen uiteindelijk elkaar in de armen. Wehkamp bleef als muurbloem aan de kant staan.

Koper Apax is in Nederland berucht om zijn overname van krantenbedrijf PCM in 2004. Apax financierde die overname voornamelijk met geleend geld en stalde die schulden vervolgens bij PCM, een bekende truc van zogenoemde 'sprinkhaaninvesteerders'. Het mediabedrijf ging bijna ten onder aan die schuld van 130 miljoen euro. De Ondernemingskamer stelde achteraf vast dat er sprake was geweest van wanbeleid bij PCM. Apax is ook eigenaar van softwarebedrijf Exact.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden