Wegener bereikt de bodem van de put

Krantenbedrijf Wegener heeft vorig jaar een verlies geleden van 6,6 miljoen euro, waar in 2001 nog een winst van 3,3 miljoen werd geboekt....

Van onze verslaggever

Het krantenconcern lijdt vooral onder de ingezakte advertentiemarkt. De omzet in dagbladadvertenties daalde van 293 miljoen naar 260 miljoen euro. De resultaten verslechterden vooral omdat het aanbod van de best betaalde advertenties - die voor personeel - verder inzakte, met 28 procent.

Houwert denkt dat die daling dit jaar nog zal doorzetten, maar andere advertentiemarkten krimpen niet meer, zegt hij. De landelijke advertenties herstellen zich zelfs weer enigszins.

De omzet van Wegener daalde vorig jaar van 973 miljoen tot 936 miljoen, en zal dit jaar verder dalen. Wegener houdt zichzelf overeind door steeds maar in de kosten te snijden, en door investeringen uit te stellen. Vorig jaar werden al 320 banen geschrapt, dit jaar volgen er nog eens 250. Krantentitels sneuvelen er bij die reorganisaties niet meer.

Een aantal desinvesteringen leverde de afgelopen tijd contanten op. Zo werd een belang van 70 procent in het bezorgbedrijf Interlanden verkocht aan de Duitse post, en werden bedrijfsgebouwen verkocht. Daardoor nam het geïnvesteerde vermogen af van 846 miljoen naar 797 miljoen.

Het beleid voor de komende tijd blijft gericht op het uitstellen van investeringen waar mogelijk, terugbrengen van de schulden en een scherp cash-management, zei bestuursvoorzitter Jan Houwert. In dat kader zal geen dividend worden betaald; dat bespaart 6 miljoen euro.

Houwert maakte ook bekend een nieuwe kredietfaciliteit voor 340 miljoen euro te hebben afgesloten met drie grote Nederlandse banken, met een looptijd van vier jaar. Dit krediet vervangt een krediet van gelijke orde van grootte maar met een korte resterende looptijd. Over de voorwaarden wilde hij weinig kwijt. De rente is zeker niet lager, maar ook niet substantieel hoger, zei hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden