Wegen geschikt voor winnen zonnewarmte

Het wegdek van de Nederlandse wegen is op sommige plaatsen goed te gebruiken om zonnewarmte te winnen voor de verwarming van gebouwen en woningen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Dat concludeert Rijkswaterstaat na een halfjaar experimenteren met een aantal proefvakken met wegdekkoeling en warmteopslag op de A 57 over de Haringvlietsluizen tussen Voorne en Goeree.

Uit een studie die vrijdag in Rhoon is gepresenteerd, blijkt dat bij buitentemperaturen van slechts 12 tot 15 graden op zonnige dagen al temperaturen tot 50 graden in de asfaltlaag kunnen optreden. Die warmte kan worden weggevoerd met koelwaterleidingen die zijn ingebed in het wegdek en desgewenst in de omgeving worden gebruikt. Vijf vierkante meter asfalt kan evenveel energie leveren als een vierkante meter van een gangbare zonnecollector in de woningbouw, zo blijkt uit metingen.

Op de Haringvlietsluizen is dit systeem in de eerste plaats aangebracht om te voorkomen dat de onderliggende betonconstructie door oververhitting spanningen gaat vertonen en schade oploopt.

Voorlopige berekeningen wijzen uit dat op schadegevoelige weggedeelten het systeem zichzelf snel terugverdient dankzij uitgespaard onderhoud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden