'Weg vrij voor miljoenenclaim tegen Hagemeyer'

ETTEN-LEUR (ANP) - City Electrical Factor (CEF), een groothandel in elektrotechnische materialen, denkt binnenkort miljoenen euro's te kunnen innen bij technisch handelshuis Hagemeyer. Het bedrijf baseert zich op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie donderdag.

Het hof zei dat boetes die in 1999 onder meer aan Hagemeyer wegens kartelafspraken werden opgelegd, terecht zijn. Dat liet CEF vrijdag weten. Bij Hagemeyer was vooralsnog niemand bereikbaar voor commentaar op de zaak.

CEF eist bij de rechtbank in Rotterdam een schadevergoeding van 97 miljoen euro van Hagemeyer en de Franse groep Sonepar voor schade door de kartelafspraken. De procedure werd al in 1999 aangespannen door CEF. De rechter schorste haar in afwachting van het oordeel van het Europese Hof. Omdat het Hof oordeelde dat er inderdaad van kartelafspraken sprake was, rekent CEF nu op toekenning van de claim.

Onduidelijk

Als de claim wordt toegekend, is het onduidelijk hoeveel Hagemeyer moet betalen. ,,Het gaat ons erom dat we 97 miljoen euro krijgen. Wie welk deel betaalt, dat maakt ons niet uit'', zei een woordvoerder namens CEF.

De zaak gaat terug tot 1991. CEF maakte toen bij de Europese Commissie melding van schending van de mededingingsregels door de Nederlandse branchevereniging Nederlandse Federatieve Vereniging voor de Groothandel op Elektrotechnisch Gebied (FEG) en het belangrijke verenigingslid Technische Unie (TU). TU maakt deel uit van Sonepar. Hagemeyer was lid van FEG via dochterbedrijf Bernard.

Na uitvoerig onderzoek achtte de commissie in 1999 bewezen dat inderdaad kartelregels zijn overtreden en legde de twee partijen boetes op van respectievelijk 4,4 miljoen euro en 2,15 miljoen euro. Het Europese Hof in Luxemburg oordeelde donderdag dat die boetes terecht waren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden