De KwestiePeter de Waard

Weet het ‘orakel van Omaha’ het ook niet meer?

‘Wordt bang als anderen hebzuchtig worden en wordt hebzuchtig als anderen bang worden’ is een van de bekendste wijsheden van Warren Buffett, de beste belegger van deze generatie.

Elk jaar trekken 40 duizend mensen naar Omaha voor de aandeelhoudersvergadering van zijn vehikel Berkshire Hathaway, waar ze in een groot stadion even ademloos naar zijn woorden luisteren als gelovige rooms-katholieken naar de paus.

Alleen wordt de onfeilbaarheid van de inmiddels 88-jarige Buffett nooit in twijfel getrokken. Zijn grootste talent is dat hij als eerste onderkent welke aandelen zijn ondergewaardeerd. Hij keert zich tegen het kuddegedrag van beleggers. Als iemand onraad ruikt en de rest mee vlucht, slaat hij toe en plukt de mooiste bloemetjes aan de rand van de vuilnisbelt. Dat heeft hem een vermogen van 89 miljard dollar opgeleverd, waarmee hij vierde staat op de wereldwijde rijkenlijst.

Maar nu weet het orakel van Omaha het ook niet meer. Berkshire Hathaway heeft 122 miljard dollar aan cash waar het maar geen bestemming voor kan vinden, zo bleek uit het laatste kwartaalverslag.

En met deze lage rentes is het juist zaak zo weinig mogelijk cash te hebben, want geld op deposito levert nauwelijks iets op.

‘Cash maakt ons niet gelukkig’, zo zei Buffett zelf in 1998 toen zijn fonds 15 miljard dollar nutteloos op de bank had staan. ‘Het geld brandt in onze zak, maar er is niets in het zicht waar wij het in kunnen beleggen.’ Vlak daarna stak hij met veel succes zijn geld in energiemaatschappijen, terwijl de rest van de beleggers zich door de ict-gekte liet meeslepen en in 2001 hard werd afgestraft.

Nu heeft hij dit tien keer in cash. Blijkbaar ziet hij geen ondergewaardeerde aandelen meer. Ze zijn allemaal te duur geworden. Of hij verwacht dat de hele markt naar beneden kukelt. Vorig jaar kocht hij nog voor miljarden aandelen Apple bij, omdat de koers van de fabrikant van de populaire iPhones te ver was weggezakt. ‘Ik zou wel alle aandelen Apple willen hebben’, zei hij toen het belang was opgelopen tot 250 miljoen stuks met een waarde van bijna 50 miljard dollar.

Maar dit jaar verkocht hij 3 miljoen aandelen Apple. Alleen zijn er geen mogelijkheden om het geld te herbeleggen. In het laatste kwartaal verkocht hij zelfs voor 1 miljard dollar meer aandelen dan dat hij bijkocht. Buffett gaat nooit overhaast te werk. ‘Ik verdien geen geld op de beurs. Ik koop altijd aandelen met het idee dat de aandelenmarkt daarna voor vijf jaar wordt gesloten.’ Of: ‘Koop nooit een aandeel voor tien minuten als je het niet voor tien jaar zou willen houden.’

Misschien weet het orakel van Omaha het nu weer beter dan anderen en maakt hij voor even een pas op de plaats. Of is hij nu bezig in te stappen voor wat later zal blijken. ‘Je kunt niet binnen een maand een baby produceren door negen vrouwen te bevruchten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden