Weer tik voor vehikel Peter Paul de Vries

Is de welbespraakte oud-beleggersvoorman Peter Paul de Vries de nieuwe Joep van den Nieuwenhuyzen door net als de gevallen bedrijvendokter te goochelen met de waardering van minderheidsbelangen?

Beeld ANP

Of is die kritiek van 'een als journalist vermomde' voormalig steranalist 'stemmingmakerij' en doet De Vries' beursgenoteerde investeringsvehikel Value8 het gewoon zo goed als hij beweert?

Die vraag hield beleggers vrijdag opnieuw bezig, nadat Value8 voorbeurs bekendmaakte het belang in deelneming IEX te vergroten. Dat resulteerde aan het eind van de dag in een koersdaling van 5 procent voor IEX, dat diverse websites voor beleggers exploiteert, en van ruim 8 procent voor het vehikel van De Vries, waarin belangen in allerlei bedrijven zijn ondergebracht. Dat betekent dat Value8 - spreek uit op z'n Engels, valuate (waarderen) - nu bijna eenderde minder waard is dan op het hoogtepunt eind april.

Conflict

De oorzaak is een publiek uitgevochten meningsverschil tussen De Vries en de analist Roel Gooskens over hoe Value8 omgaat met de waardering van zijn deelnemingen. In een inmiddels geruchtmakend artikel op de in onderzoeksjournalistiek gespecialiseerde website Follow The Money betoogt Goosens dat Value8 zijn deelnemingen te hoog waardeert.

Bovendien worden papieren herwaardingen van die belangen ten onrechte opgeteld bij de 'echte' winst van Value8, aldus Gooskens. Deze legde als analist in het verleden al diverse schandalen bloot, dus zijn kritiek kwam hard aan. De koers van Value8 kreeg de afgelopen weken een klap.

Die koers was juist zo hoog opgelopen door de vlekkeloze reputatie van Peter Paul de Vries. Hij bracht als voorman van de beleggersvereniging VEB menig topman tot wanhoop met zijn uitstekende kennis van zaken, scherpe vragen en harde kritiek op buitensporige beloningen. De voorvechter van de 'kleine belegger' ging in 2008 zelf beleggen. Mede op basis van zijn roem leek ook dat weer een succes te worden, tot het artikel van Gooskens.

De Vries kon de kritiek dan ook niet onbeantwoord laten. 'Sjoemelt Value8 met de cijfers, zijn de resultaten te hoog weergegeven is Value8 eigenljk verlieslatend en is De Vries de nieuwe Joep? Het korte antwoord luidt viermaal nee', schreef hij in een brief.

De Vries benadrukt dat Value8 al jaren keurig aan de boekhoudregels voldoet, die de wijze van waarderen van deelnemingen voorschrijven. Bovendien zijn de boeken door de accountant gecontroleerd en in orde bevonden, aldus De Vries. Bij een bijeenkomst deze week met ongeruste beleggers eiste De Vries dan ook excuses voor de vergelijking van hem met de inmiddels voor fraude veroordeelde Joep van den Nieuwenhuyzen. Gooskens peinst daar niet over en blijft bij zijn kritiek.

De consensus lijkt voorlopig dat De Vries zeker geen boef is, maar dat alle bedrijven de neiging hebben de zaken zo fraai mogelijk voor te stellen en dat het onduidelijk is hoe het nou precies zit met de cijfers van Value8. Dat heeft op 15 juni een aandeelhoudersvergadering, waar de kwestie opnieuw aan de orde zal komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden