Weer reorganisatie PostNL, opnieuw veel banen weg

PostNL gaat maandag een nieuwe grootscheepse reorganisatie aankondigen die weer tot een fors banenverlies zal leiden. Dit melden bronnen rond PostNL. Het bedrijf wil zelf niet reageren. Wel heeft PostNL aangekondigd maandag met nieuwe plannen te komen om de vastgelopen reorganisatie vlot te trekken.

PostNL gaat komende week weer reorganiseren Beeld anp

De bonden zijn nog niet geïnformeerd over de nieuwe reorganisatie, maar weten van PostNL al wel dat ze maandag over meer zullen worden ingelicht dan de jaarcijfers alleen.

De reorganisatie zou zowel de kwaliteit van de postbezorging als de penibele financiële situatie van PostNL ten goede moeten komen. In 2010 kondigde het bedrijf aan alle 11 duizend postbodes te vervangen door 25 duizend in deeltijd werkende postbezorgers. Die zouden hun post voortaan machinaal gesorteerd aangeleverd krijgen. De ouderwetse postbode sorteerde zijn wijk nog zelf.

Hoewel de bezorger goedkoper is dan de postbode, is hij ook minder betrouwbaar. Afgelopen jaar alleen al ontsloeg PostNL driehonderd bezorgers vanwege het achterhouden, dumpen of stelen van post. In de hoogtijdagen van de postbode waren dergelijke aantallen ondenkbaar.

Sorteercentra
Het optuigen van de centrale sorteercentra die de post voor de bezorgers op volgorde leggen, verloopt minstens zo stroef. Kort na de opening van de sorteercentra nieuwe stijl in Nieuwegein en Den Bosch bleven grote hoeveelheden post - inclusief rouwkaarten - weken staan.
De chaos was zo groot, dat de directie zich genoodzaakt zag de reorganisatie stil te leggen. De plannen moesten terug naar de tekentafel.
Overnamedebacle

De financiële situatie bij PostNL is in januari dit jaar dramatisch verslechterd. Na de afsplitsing van TNT in 2011 bleef PostNL achter met een schuld van 1,2 miljard euro. In ruil daarvoor hield het bedrijf 30 procent van de aandelen TNT. De voorgenomen overname van het koeriersbedrijf door UPS had PostNL 1,5 miljard euro opgeleverd. Het bedrijf wilde dat geld gebruiken om de schuld af te lossen. In januari blokkeerde Brussel de overname, het aandeel TNT is sindsdien in waarde gehalveerd.

De directie van PostNL heeft altijd gezegd dat het afketsen van de overname van TNT geen gevolgen heeft voor de dagelijkse bedrijfsvoering. Maar nu een overname van TNT voorlopig van de baan is, zal PostNL in het eigen bedrijf op zoek moeten naar de middelen om de schulden af te lossen.
miljard had PostNL gekregen bij een overname van TNT. Maar Brussel blokkeerde de deal met UPS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden