Weer renteverhoging VS

WASHINGTON (ANP) - De rente in de Verenigde Staten gaat weer omhoog. De Amerikaanse centrale banken besloten dinsdag op hun reguliere vergadering de rentetarieven met 0,25 procent te verhogen. Het belangrijkste rentetarief, de federal funds rate, komt daardoor op 4,75 procent te staan.

Het is de vijftiende maal achtereen dat de rente in de VS met 0,25 procentpunt omhoog gaat. De centrale banken begonnen in juni 2004 met de geleidelijke verhogingen. De maatregel van dinsdag kwam niet onverwacht. Alom was al rekening gehouden met hogere rente.

De vergadering van het FOMC, de beleidscommissie van de centrale banken, stond voor het eerst onder leiding van Ben Bernanke, de nieuwe centralebankpresident van de VS. De voorgaande veertien renteverhogingen kwamen tot stand onder voorzitterschap van diens voorganger, Alan Greenspan.

Toelichting

In een toelichting op het besluit lieten de banken weten dat ,,een verder aanscherpen van het beleid nodig kan zijn''. Deze zinsnede, die duidt op meer renteverhogingen, stond ook in de toelichting op de vorige rentemaatregel. Bernanke lijkt daarmee voorlopig niet af te wijken van het beleid dat zijn voorganger voerde.

Bernanke had in februari al gezegd dat hij een verdere verhoging van de rente niet uitsloot. De dreiging van meer inflatie blijft bestaan, ondanks de reeks van renteverhogingen van de laatste tijd, aldus de bankpresident.

Het verder aanhalen van de monetaire teugels is nodig om de risico's die zowel een aanhoudende economische groei als de stabiliteit van de prijzen bedreigen, in evenwicht te houden, aldus de centrale banken dinsdag in hun toelichting. De hoge prijzen van energie hebben tot nu toe weinig effect gehad op het prijspeil, maar ze kunnen alsnog een opwaartse druk op de inflatie gaan uitoefenen, zo lieten de banken verder weten.

In toom

Hogere rente houdt de inflatie in toom. De centrale banken willen de geldontwaarding net onder de 2 procent houden. Tot nu toe is dat gelukt. In de twaalf maanden tot en met januari lag de inflatie, zonder de sterk schommelende prijzen van energie en voedsel, op 1,8 procent.

Een renteverhoging kan wel de economische groei tegenhouden, maar de Amerikaanse economie wel een stootje hebben. Sommige analisten ramen de groei van de economie in het eerste kwartaal van dit jaar op 5 procent (op jaarbasis). In de laatste drie maanden van vorig jaar kwam de groei uit op 1,6 procent.

Onder de beleggers op Wall Street heerste dinsdag teleurstelling over de kans op meer renteverhogingen. De belangrijkste indices op de beurs in New York, die kort voor de bekendmaking van het rentebesluit op winst stonden, kwamen al snel op verlies te staan. De dollar steeg in koers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden