Weer miljarden voor Fannie Mae

Amerikaanse hypotheekbank klopt nogmaals aan voor staatssteun...

Van onze verslaggeverAyolt de Groot Ayolt de Groot

AMSTERDAM Fannie Mae heeft opnieuw bij de staat aangeklopt voor steun. De Amerikaanse hypotheekbank maakte vrijdag het achtste kwartaalverlies op rij bekend en heeft nog eens 10,7 miljard dollar (7,5 miljard euro) nodig om het hoofd boven water te houden.

De hypotheekgigant boekte over het tweede kwartaal van 2009 een verlies van 14,8 miljard dollar. Fannie Mae gaat gebukt onder een toenemend aantal huiseigenaren dat als gevolg van de recessie zijn hypotheeklasten niet meer kan opbrengen. Een deel van het miljardenverlies is te wijten aan een wijziging in de boekhoudregels, aldus de hypotheekbank. Fannie Mae moest een voorziening treffen voor toekomstige verliezen van 18,2 miljard dollar.

Met de 10,7 miljard dollar aan extra steun komt het totale aantal ontvangen belastingdollars uit op 46 miljard. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft eerder gezegd de hypotheek bank tot een maximum van 200 miljard dollar te zullen ondersteunen. Eenzelfde bedrag werd voor tweelingbroer Freddie Mac gereserveerd.

Inmiddels wordt er openlijk aan getwijfeld of de belastingbetaler al die miljarden ooit zal terugzien. James Lockhart, directeur van het agentschap dat Fannie en Freddie overziet, sprak onlangs de verwachting uit dat in ieder geval een deel van de steun waarschijnlijk nooit kan worden terugbetaald.

Fannie Mae en Freddie Mac staan samen garant voor ongeveer de helft van de Amerikaanse hypotheekmarkt. De hypotheekbanken werden opgericht om een secundaire markt voor hypotheken te creëren. Zij verstrekken zelf geen hypotheken, maar kopen die op van andere banken, om ze te bundelen, op te knippen en weer door te verkopen. Doel is om zo de hypotheekrentes voor consumenten laag te houden, zodat iedereen de Amerikaanse droom van een eigen huis kan realiseren.

Fannie Mae en Freddie Mac bieden de beleggers aan wie de pakketjes worden doorverkocht een gegarandeerd rendement: indien een huiseigenaar zijn betalingsverplichtingen niet kan nakomen, passen zij het verlies bij. Dat ging lang goed, totdat de crisis uitbrak.

De belofte van een gegarandeerd rendement speelt Fannie en Freddie nu parten. Beleggers ontvangen nog steeds hun vaste rente, maar nu op kosten van de Amerikaanse belastingbetaler.

Onder die beleggers is ook pensioenfonds ABP, dat volgens zijn jaarverslag over 2008 ongeveer 9 miljard euro heeft geïnvesteerd in hypotheken die door Fannie of Freddie zijn gegarandeerd.

Freddie Mac maakt later deze maand zijn kwartaalcijfers bekend. Analisten verwachten dat ook de tweelingbroer diep in de rode cijfers zal duiken. Freddie ontving tot nu toe 51 miljard dollar aan overheidssteun.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden