Weer mes in kosten ABN Amro

ABN Amro gaat verder in de kosten snijden. Aan het einde van het lopende kwartaal zal de bank nieuwe plannen bekendmaken om de kosten verder omlaag te brengen....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

ABN Amro is de afgelopen drie jaar druk doende om het kostenniveau omlaag te brengen. Zo schrapte de bank zesduizend banen in zijn Nederlandse kantorennet, en werd de automatiseringsafdeling van de zakenbank uitbesteed aan de Amerikaanse automatiseerder EDS. De automatiseerders van de Nederlandse bank - zo'n 1700 in getal - vrezen dat ook hun werk in de toekomst door een ander bedrijf zal worden uitgevoerd. Bij de presentatie van de cijfers over het eerste halfjaar zal de bank meer bekendmaken over de onderdelen waar de efficiëntie nog verder kan worden vergroot.

De bezuinigingen bij ABN Amro wierpen ook in het afgelopen kwartaal hun vruchten af. De efficiency ratio - een maatstaf voor het kostenniveau van de bank - daalde van 68,3 procent naar 66,6 procent (van elke euro inkomsten).

De Swaan toonde zich tevreden met de cijfers. Bij vrijwel alle onderdelen van de bank nam het resultaat toe. Belangrijke uitzondering was de Noord-Amerikaanse tak. Daar daalden de inkomsten uit hypotheken fors.

Tegenover die daling stonden goede resultaten bij de zakenbank, en in Azië. De Chinese en Indiase markt is voor ABN Amro inmiddels zo belangrijk geworden, dat de bank voor de eerste keer afzonderlijk over die markten rapporteerde. Daarnaast bleken de toevoegingen aan de stroppenpot bijna de helft lager dan vorig jaar: nog slechts 195 miljoen euro hoefde de bank voor slechte leningen apart te zetten.

Ook de private bank van ABN Amro draait goed, het bedrijfsresultaat verachtvoudigde tot 82 miljoen euro. ABN Amro heeft in de afgelopen jaren in Europa een aantal gespecialiseerde banken voor vermogende particulieren overgenomen en wil op dit gebied verder uitbreiden. Of daarvoor het geld van de verkoop van LeasePlan wordt gebruikt, wil De Swaan niet zeggen. Vorige week meldde ABN Amro dat het ruim twee miljard euro zal ontvangen voor deze leasemaatschappij, die aan een consortium onder leiding van autofabrikant Volkswagen wordt verkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden