Weer massaontslag financiële sector: ABN schrapt meer dan duizend banen

ABN Amro gaat in de periode tot 2020 maximaal 1.375 arbeidsplaatsen schrappen als onderdeel van een kostenbesparing bij het financiële concern. Dat blijkt uit een interne mededeling die de bank maandag heeft verstuurd aan de eigen medewerkers.

Beeld anp

De nieuwste ontslagronde is onderdeel van een saneringsprogramma dat luistert naar de naam 'Simplify'. Vandaag maakte de NOS een intern document over dit project openbaar. Daarin stelt ABN Amro mede te willen bezuinigen 'om de bank financiële armslag te geven om te investeren in verdere innovatie en digitalisering van onze dienstverlening en in groei initiatieven'. Daarnaast wordt verwezen naar andere banken, die ook verdere kostenprogramma's hebben aangekondigd.

De klappen vallen vooral bij ondersteunende diensten, zoals catering en personeelszaken, maar ook risk. Daar zou, na de fusie met Fortis, nog sprake zijn van de nodige dubbelingen. Een deel van de ontslagen zal gedwongen zijn. ABN Amro hoopt zo 200 miljoen euro besparen.

Digitale concurrenten

Het is het zoveelste massaontslag op rij in de Nederlandse financiële sector. De banken zien hun winsten dalen als gevolg van lage rentes en miljoenenboetes, zoals recent vanwege gedupeerde MKB'ers die slechte rentederivaten hadden gekocht.

Misschien wel de grootste bedreiging is de opkomst van nieuwe, digitale concurrenten. Lange tijd ging de 'technologische disruptie' voorbij aan de banken. Nu overkomt hen hetzelfde wat taxichauffeurs (Uber), winkeliers (Amazon, Bol.com) en hotels (Airbnb) al veel eerder meemaakten. Het traditionele verdienmodel van de banken ligt onder vuur. Nieuwe internetplatforms bieden een goedkoop en snel alternatief voor klassieke bancaire diensten zoals betalingsverkeer en zelfs krediet verstrekking.

Beeld reuters

Eerder schatte vakbond FNV al dat tot 2020 nog zeker 40 duizend tot 50 duizend banen verloren gaan in de financiële sector. Daarmee wordt deze rap kleiner. Aan de vooravond van de crisis, in 2007, was de financiële dienstverlening nog goed voor 295 duizend banen. Inmiddels zijn dat er 246 duizend, een daling van ruim 16 procent, zo blijkt uit CBS-cijfers.

Voor de betrokkenen is het een hard gelag. De werkloosheid in de financiële sector is relatief hoog. Critici van wat ook wel het Nederlandse 'financiële waterhoofd' genoemd wordt, zullen desondanks ook voordelen zien. Een kleinere financiële sector maakt de Nederlandse economie volgens hen minder kwetsbaar voor crises. Op de langere termijn zal jong talent sneller geneigd zijn te kiezen voor een carrière in andere, productievere sectoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden