Weer honderden banen op de tocht bij Achmea

Bij Eureko, houdstermaatschappij van verzekeringsconcern Achmea, verdwijnen dit jaar tussen de vijfhonderd en duizend banen. Dat zei financieel directeur Gerard van Olphen dinsdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers....

Vorig jaar schrapte Achmea, bekend van merken als Zilveren Kruis, Centraal Beheer en Staalbankiers, al duizend banen. Eerder dit jaar werd een ingrijpende reorganisatie bij Staalbankiers aangekondigd, waarbij meer dan tweehonderd banen op de tocht staan.

Achmea gaat daarnaast ingrijpen bij de bedrijfsonderdelen die zich richten op reïntegratie van zieke werknemers en het voorkomen van arbeidsongeschiktheid. 'Medewerkers in Nederland worden minder vaak ziek', aldus Van Olphen. 'Dat is goed nieuws voor onze verzekeringsactiviteiten, maar slecht voor de reïntegratie-activiteiten.' Van Olphen denkt overigens dat bij de banenreductie dit jaar geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

Aan het begin van dit jaar werkten 15.234 mensen bij Eureko, op 30 juni waren dat er nog 14.609. Volgens financiële man Van Olphen is de vermindering van het aantal banen een 'onderdeel van de activiteiten', en zijn er geen specifieke doelstellingen voor het aantal te schrappen arbeidsplaatsen gesteld.

De ingrepen die Achmea tot dusver heeft doorgevoerd lijken hun vruchten af te werpen. Eureko, het Europese samenwerkingsverband waarin Achmea verreweg de grootste partij is, zag het verlies van vorig jaar (39 miljoen euro) omslaan in een winst van bijna 269 miljoen euro. Volgens Van Olphen was dat vooral het resultaat van koerswinsten op de beleggingsportefeuilles, sterke prestaties van de schadeverzekeringspoot en het verlagen van de kosten door personeelsreducties.

Kostenreducties zijn ook het medicijn dat Achmea in wil zetten tegen de problemen bij zijn levensverzekeringsdochters. De marges lopen terug.

Eureko bestaat naast Achmea onder meer uit de Ierse verzekeraar Friends First, het Griekse Interamerican en de Britse vermogensbeheerder F en C. De maatschappij verwacht nog dit jaar een beslissing over zijn belang in PZU, de grootste verzekeraar van Polen. De groep is al lange tijd in gevecht met de Poolse overheid, die weigert een belang van 21 procent uit handen te geven. Eureko en de Poolse overheid hebben hun conflict aan een onafhankelijke derde voorgelegd. Van Olphen verwacht dat die voor het einde van het jaar een uitspraak doet over de rechtmatigheid van het handelen van de Polen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden