Weer fraude bij ABN Amro in VS

ABN Amro is door de Amerikaanse overheid voor de tweede keer in korte tijd bestraft voor fraude. Bij het Amerikaanse hypotheekbedrijf van Nederlands grootste bank hebben verkoopmedewerkers tussen 2000 en 2003 overheidsgaranties voor tienduizenden hypotheken vervalst...

ABN Amro heeft de zaak geschikt. De bank betaalt bijna 17 miljoen dollar (ruim 14miljoen euro) aan de overheid en draagt zelf de kosten van onterecht verzekerde hypotheken waarbij problemen met de aflossing optreden. Die schade wordt geschat op ruim 24 miljoen dollar (20 miljoen euro).

Twee weken geleden stemde ABN Amro ook al in met een boete van tachtig miljoen dollar die werd opgelegd door toezichthouders waaronder de centrale bank van de VS en De Nederlandsche Bank. Geconstateerd was dat het slecht is gesteld met de controles bij de bank. ABN Amro kon daardoor onder meer transacties uitvoeren voor Russische banken die worden verdacht van witwaspraktijken. In 2004 bleek bovendien (uit eigen onderzoek) dat bankmedewerkers in Dubai transacties voor klanten uit Libië en Iran maskeerden, om Amerikaanse wetgeving te ontwijken.

De twee zaken staan los van elkaar. Keith Gottfried, de hoogste jurist van het ministerie van Volkshuisvesting, heeft gisteren gezegd dat niet is geconstateerd dat achter de hypotheekfraude ‘een frauduleus plan’ schuilging. Volgens waarnemers zijn laksheid en slordig zakendoen de oorzaak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden