Weer delen van Imtech verkocht

De curatoren van Imtech hebben opnieuw een aantal onderdelen van het bedrijf van de hand gedaan en daarbij naar eigen zeggen rond 800 banen in Nederland veiliggesteld.

Beeld anp

Van de 18 duizend banen die er voor het faillissement bij Imtech in Nederland waren, zijn er volgens curator Jeroen Princen uiteindelijk rond 1.000 verloren gegaan. Ook 2.600 banen in Ierland en het Verenigd Koninkrijk zijn gisteren veiliggesteld.

Gisteren lieten de twee curatoren Imtech Industrial Services failliet gaan. Daarna konden ze die Imtech-dochter in brokstukken verkopen. Daarbij zijn rond 800 banen behouden gebleven en zijn er 50 verloren gegaan.

Toch zijn de vakbonden boos dat de curatoren kozen voor het faillissement. Daardoor zijn de arbeidsovereenkomsten beëindigd. De overnemers kunnen zelf kiezen welke mensen ze aannemen en kunnen hun slechtere arbeidsvoorwaarden bieden. CNV Vakmensen is teleurgesteld. De Reformatorisch Maatschappelijke Unie noemt de gekozen oplossing 'het op één na slechste scenario. De bond hekelt het gebruik van een 'flitsfaillissement': de verkoop van de brokstukken is al voorgekookt voordat het faillissement wordt uitgesproken.

Brokstukken

Van de brokstukken van Industrial Services kocht het Ierse bedrijf Kentech alle Imtech-activiteiten bij Shell Pernis en Moerdijk. De 180 werknemers en 165 zzp'ers kunnen hun werk houden.

In Amsterdam en Coevorden werd een brok Imtech verkocht aan Verwater, bouwer van petrochemische opslagtanks. Weer 230 banen veilig. Vestigingen in Kerkrade en Roermond werden verkocht aan Convoi en een in Goes ,waar 80 man kan blijven werken, aan Cegelec. Over de verkoop van vestigingen in onder meer Leeuwarden wordt nog onderhandeld.

Curator Princen wilde niets zeggen over de financiële resultaten van al die verkopen. Waarschijnlijk gaat de opbrengst helemaal of grotendeels naar de banken en andere financiers, die het pandrecht hadden op de aandelen van Imtechs dochters. Voor andere schuldeisers zal weinig resteren, is de verwachting. Volgende week komen de curatoren met hun eerste verslag van een van Nederlands grootste faillissementen ooit.

Ook in het buitenland hebben de curatoren flink verkocht. De Britse en Ierse dochters zijn, op een reddeloos stuk na, overgedaan aan investeringsmaatschappij Endless LLP: 2.600 banen gered. Volgens Princen kan vandaag al Imtech Spanje worden verkocht en eind deze of begin volgende week is het de beurt aan de werkmaatschappijen in Polen en Luxemburg. Gesprekken over die in Hongarije en Roemenië zijn in een vergevorderd stadium.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden