Weekers: problemen inkomensgegevens corporaties niet door fiscus

Het is niet de schuld van de fiscus dat woningcorporaties de inkomensgegevens van enkele honderdduizenden huurders niet op kunnen vragen. 'Voor zover ik heb kunnen laten nagaan, ligt de fout niet bij de fiscus', stelde staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) vrijdag na afloop van de ministerraad.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers. Foto anp

Volgens Weekers komen de problemen doordat gemeenten onvoldoende of verkeerde informatie doorgeven. Ook zijn woningcorporaties soms zo vaak gefuseerd dat ze de verkeerde codes gebruiken om informatie op te vragen bij de Belastingdienst.

Doordat corporaties niet altijd de juiste gegevens hebben, kan in veel gevallen de inkomensafhankelijke huurverhoging niet worden doorgevoerd. Minister Stef Blok van Wonen wil met deze huurverhogingen het scheefwonen tegengaan. Ook hij stelde vrijdag dat de fout niet bij de overheid ligt. 'We hebben datgene gedaan wat we moesten doen.'

Bovendien is er volgens Blok al in december op gewezen dat de koppeling in de bestanden tussen het pand en de eigenaar goed moet zijn. Hij vindt dat gemeenten en corporaties dus tijdig zijn gewaarschuwd om de problemen te voorkomen. 'Er zijn corporaties waar het goed gaat. Het kan dus wel, als corporaties hun eigen administratie op orde hebben en goed kortsluiten met gemeenten.'

De minister stelde verder dat de problemen geen gevolgen hebben voor de verhuurdersheffing die corporaties moeten gaan betalen. Verder noemde hij het 'nogal een zwaar middel' om naar de rechter te stappen over de kwestie. Woningcorporatie QuaWonen dreigde eerder met een schadeclaim van 300.000 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.