Weekend Haags worstelen met Gordiaanse knoop

Dit weekeinde doen vakbeweging, werkgevers en het kabinet een ultieme poging hun ruzies uit de wereld te helpen. Het draait om zes geschilpunten: WAO, pensioenen, spaarloon, lastenverlichting, lonen en gesubsidieerd werk....

Van onze verslaggever Gijs Herderscheê

Op een punt, de eisen aan pensioenfondsen, lijkt het kabinet bereid tot een gebaar. Voor leniging van vermogenstekort mag drie jaar worden uitgetrokken als snellere aanvulling tot desastreuze gevolgen leidt.

De kwakkelende economie is de gedeelde zorg. Vlak voor het overleg maakte minister De Geus (Sociale Zaken) bekend dat de CAO-lonen van vijf miljoen werknemers dit jaar 3,8 procent stijgen. De Geus vindt dat slecht voor de concurrentiepositie. Die zorg delen de sociale partners.

Maar daar houdt de overeenstemming op. Ieder geeft vervolgens zijn eigen agenda. Vakbeweging en werkgevers staan nog pal voor hun WAO-plan. Het regeerakkoord wijkt daar op essentiële punten van af en het demissionaire kabinet houdt daar aan vast.

De VVD wil van geen concessies weten aan de vooravond van verkiezingen, te meer daar die de speelruimte bij de kabinetsformatie beperken. De sociale partners zouden nu een paragraaf uit het nieuw te maken regeerakkoord afdwingen. Het CDA daarentegen is veel gelegen aan overeenstemming met de sociale partners.

Als het niet tot overeenstemming over de WAO komt, raken de sociale partners slaags. De vakbeweging wil dan aanvulling op de uitkering in het tweede jaar ziekte.

De VVD heeft nog een wig gedreven tussen de sociale partners. Het kabinet bood oorspronkelijk lastenverlichting in ruil voor afspraken over loonmatiging. In het zicht van de verkiezingen wil de VVD het spaarloon toch behouden en financieren met het schrappen van de lastenverlichting. Het CDA kiest niet. Nu ligt de bal bij de sociale partners. Die verfoeien de keuze. Werkgevers wilen lastenverlichting, de vakbeweging behoud van het spaarloon.

Afzonderlijk zijn de kwesties schier onontwarbaar. Het wordt helemaal een Gordiaanse knoop als zes kwesties op de agenda staan. Daarvoor is nu een heel weekend uitgetrokken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden