Week van de waarheid voor technologiesector

Met de publicatie van de kwartaalcijfers die Philips en de Amerikaanse chipfabrikant Intel vandaag presenteren, breekt een belangrijke week aan voor vele technologiefondsen....

ANP

Beleggers hopen op signalen van opleving van een door malaise geplaagde sector. Daarbij gaat het niet zozeer om de resultaten in de afgelopen drie maanden, maar om de vooruitzichten die toonaangevende bedrijven als chipfabrikant Intel en softwareproducent Microsoft geven.

Want vandaag presenteren ook Microsoft en branchegenoot SAP, de mobieltjesproducenten Motorola, Nokia en Ericsson, de computerfabrikanten Apple en IBM en elektronicaconcern Samsung hun resultaten. Chipmachinefabrikant ASML doet dat woensdag.

De algemene opvatting onder analisten is dat de technologiefondsen het ergste achter de rug hebben. 'Dat mag ook wel. De malaise heeft ongeveer drie jaar geduurd', stelt analist Oscar Proos van Bank Oyens en Van Eeghen. Beleggingsspecialisten menen dat de Amerikaanse economie zich aan het herstellen is. 'We verwachten dat de Europese economie met enige vertraging volgt', zegt onder meer analist Rombout Houben van Rabobank-dochter Iris. 'Ik denk dat we vanaf volgend jaar verbeterde winsten en omzetten kunnen verwachten.'

Vooruitlopend op het herstel van de sector zijn technologiefondsen op de beursvloeren al fors in waarde gestegen. Alleen verzekeraars deden het beter. De Nasdaq-index, waarin vele belangrijke hightechbedrijven zijn opgenomen, haalde woensdag zijn hoogste niveau in vijftien maanden.

De eerste positieve voortekenen zijn er inmiddels. Zo publiceerde de Taiwanese chipproducent TSMC, waarin Philips een belang van ongeveer 25 procent heeft, afgelopen week goede omzetcijfers. De chipindustrie is zich duidelijk aan het herstellen. In mei zagen de chipproducenten de vraag met 10 procent toenemen ten opzichte van dezelfde periode in 2002.

'De afzet van chips is al een jaar aan het stijgen', aldus Houben. Collega-analist Peter Olofsen van Effectenbank Stroeve tekent daarbij wel aan dat de verkoopprijzen van chips onder druk staan. Bovendien kampt een aantal bedrijven, zoals Philips, met overcapaciteit doordat ze hun chipmachines niet volledig benutten.

Desondanks is er een duidelijke groei van de bezettingsgraad van chipmachines richting de 80 procent. 'Als dat 90 procent wordt, moeten de producenten nieuwe machines gaan bestellen', stelt Olofsen. Aangezien de levertijd van een chipmachine tussen de zes en negen maanden schommelt, profiteert een fabrikant als ASML daar pas in 2004 van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden