Week 48 Vergane glorie en nieuwe keizers

Deze week sloot ING een spraakmakend hoofdstuk in zijn prille bestaan af. De bankverzekeraar verkocht het laatste restje van zakenbank Barings, de vermogensbeheerder van de Britse koningin die ING in 1995 met veel moeite voor de neus van ABN Amro had weggekaapt....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Maar Barings bracht niet wat ING ervan had gehoopt. De verliezen stapelden zich op, totdat uiteindelijk Michel Tilmant – de nieuwe topman van ING – orde op zaken kwam stellen. Dat betekende een grote uitverkoop. De laatste restanten van de eens roemruchte bank uit de City kwamen in handen van het Amerikaanse MassMutual.

Een ander stuk vergane Britse bedrijfsglorie kreeg deze week eveneens een nieuwe eigenaar. De laatste zelfstandige Britse autobouwer, MG Rover, komt in Chinese handen. Shanghai Automotive Industry pompt 1,5 miljard euro in de spartelende autofabrikant, die eerder BMW met grote verliezen opzadelde.

De Chinezen toonden deze week op meer fronten hun spierballen. Uit het land dat tot dusver in het Westen vooral wordt gezien als leverancier van goedkope arbeid en als megaafzetmarkt, kwamen geluiden dat er interesse is om delen van de Russische oliemaatschappij Joekos te kopen. China's grootste olieconcern CNPC is 'zeer geïnteresseerd', zo viel in kringen rond president Poetin te vernemen.

Poetin had op economisch gebied sowieso een druk weekje. Hij liet het afgelopen weekeinde als laatste zijn verzet tegen een omvangrijke kwijtschelding van de schulden van Irak varen, waardoor de Club van Parijs tot overeenstemming kon komen. Deze groep van negentien crediteurnaties – vooral uit de westerse wereld – heeft ongeveer eenderde van de buitenlandse schuld van Irak in handen en ziet af van 80 procent van zijn vorderingen. Voor de Amerikanen, die zwaar hebben gelobbyd om de kwijtschelding voor elkaar te krijgen, was het een belangrijke diplomatieke overwinning.

Nederland kreeg een schouderklopje van de Amerikanen. Ons land blijkt op financieel gebied een belangrijke spil in de strijd tegen het terrorisme. Alle onderzoeken naar terroristische geldstromen blijken hun oorsprong te vinden in Nederland, zo liet de Amerikaanse onderminister van Financiën Stuart Levey weten. Dat heeft overigens niet alleen te maken met de kwaliteit van het Nederlandse speurwerk, maar ook met Nederlands centrale positie in het internationale financiële stelsel. Hoe het ook zij, bankvoorzitter Hein Blocks toonde zich ingenomen met het compliment.

De Europese banken presenteerden deze week in navolging van het gezaghebbende IMF hun raming over de economische groei in 2005. De afgelopen maanden zijn de vooruitzichten van de verschillende instituten van de wereldeconomie langzaam maar zeker naar beneden bijgesteld. Het IMF rekent nu op een groei van 4 procent. Eerder was de schatting nog 4,3 procent. De economen maken zich vooral zorgen over een lagere groei in – jawel – het thuisland van de nieuwe eigenaars van MG Rover.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden