Week 38 Onrust bij Nederlandse bedrijven in buitenland

'Eerlijk, ik kon er niet meer tegen', zei Domenico Siniscalco, de Italiaanse minister van Financiën afgelopen donderdag nadat hij zijn ontslag had ingediend bij premier Berlusconi....

Van onze verslaggever Olav Velthuis

Fazio kwam deze week nog zwaarder onder vuur te liggen vanwege zijnpartijdige rol in de overnamestrijd tussen ABN Amro en de Italiaanse bankBanca Popolare Italiana (BPI) om het eveneens Italiaanse Antonveneta. Derechtbank riep de bankpresident op voor verhoor. Giulio Tremonti, die aleerder minister van Financiën was en ook toen al zijn tanden stuk beet opFazio, volgt Siniscalco op.

Het bankenschandaal maakte eerder in de week nog een ander slachtoffer:Gianpiero Fiorani, de topman van BPI, stapte op. Jarenlang gold de jongeFiorani als een van de opkomende sterren in het Italiaanse bankwezen. Metzijn overweldigende charisma en een lange reeks overnamesuccessen wistFiorani velen voor zijn karretje te spannen. Maar met de overnamepoging vanAntonveneta, een bank die vele malen groter is dan Fiorani's eigen BPI,heeft hij zijn hand overspeeld. Volgens de rechtbank misleidde hijbeleggers tijdens de strijd, bracht hij de financiële gezondheid van debank in gevaar, en spande hij in het geniep samen met anderegrootaandeelhouders. De hulp van zijn vriend Fazio mocht daarbij nietbaten.

Ook andere Nederlandse bedrijven veroorzaakten afgelopen weekopschudding in het buitenland. Amerikaanse aandeelhouders van hettelecombedrijf Versatel kwamen in opstand tegen het overnamebod dat hetZweedse Tele 2 op Versatel heeft uitgebracht. De aandeelhouders vinden hetbod te laag, en vermoeden dat grootaandeelhouder Talpa van John de Molspeciale voorwaarden heeft bedongen bij Tele 2.

De Amsterdamse Ondernemingskamer onderzoekt nog of de bezwaren gegrondzijn. Tele 2 reageerde ondertussen not amused. Als de Ondernemingskamerecht moeilijk gaat doen, trekt het Zweedse telecombedrijf dat bod lieverhelemaal in.

Talpa kreeg vrijdag het vertrouwen van de Rabobank. Die besloot eenbelang van 20 procent in het mediabedrijf te nemen. Minder vertrouwen hadde Rabobank in postbedrijf TNT. Analisten van de bank zeggen verrast tezijn over onregelmatigheden bij de belastingopgave van TNT. Het voormaligeTPG staat vanwege die onregelmatigheden flinke belastingaanslagen tewachten bij enkele van haar buitenlandse dochters.

Shell stichtte in de Verenigde Staten onrust. Door de orkaan Rita heefthet oliebedrijf al zijn personeel geëvacueerd van de boorplatforms in deGolf van Mexico. De oliewinning ligt daardoor vrijwel stil. Slecht nieuwsvoor inwoners van Houston die massaal op de vlucht zijn geslagen: debenzine bij de Shell-tankstations in en rond de stad is uitverkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden