Week 35 Nog drie maanden kijken naar hete FLO-brij

Na alle voorspellingen over de mogelijke gevolgen bij een verwoesting door de orkaan Katrina van New Orleans, leek de schade in eerste instantie mee te vallen Katrina spaart New Orleans luidden de krantenkoppen om vervolgens apocalyptische vormen aan te nemen met hongerende armen in het footballstadion, schietende plunderaars en stervenden...

Gijs Herderscheê

Verzekeraars nemen de verzekerde schade op en ramen die voorlopig op een slordige 25 miljard dollar. Hun aandelenkoersen hebben er echter nauwelijks te lijden.

Vooral oliehandelaren profiteren van de schade aan olieplatforms, waarvan enkele vernietigd en aangespoeld, of zelfs helemaal onvindbaar zijn. Op de termijnmarkten gokken speculanten op een forse stijging van de olieprijs.

Natuurlijk was er deze week ook bedrijfsnieuws. Zo kleedt de directie van ABN Amro haar financiële instelling steeds verder uit. De bank besteedt nu ook zijn automatisering uit. ABN Amro wordt welhaast een virtueel concern, waar mensen met kennis van financiële zaken alle toebehoren voor het beheer van financiën inhuren.

Crucialer voor de Nederlandse economie is de wapenstilstand die de vakbonden en de Nederlandse gemeenten hebben afgekondigd. Het ongerief van de stakingen van gemeenteambtenaren, die later dit jaar zouden plaatshebben, zo werd door de bonden gedreigd, is voorlopig voorbij.

De wapenstilstand met de gemeenten was nodig om de ziektekostenverzekering voor ambtenaren te herzien. De tijd daarvoor dringt met het oog op de wijziging van de nieuwe zorgverzekeringswet, die op 1 januari 2006 van kracht moet gaan.

De hete brij die bonden en gemeenten nog verdeelt, krijgt drie maanden de tijd om af te koelen. Op 1 december moet er een akkoord zijn over het Functioneel Leeftijdsontslag, het FLO, voor ambtenaren met een zwaar beroep, zoals brandweerlieden of ambulancepersoneel. De partijen hebben toegezegd zich neer te leggen bij bindende arbitrage als het hun zelf opnieuw niet lukt tot een akkoord te komen.

In drie maanden moeten debonden een draai maken. Tot nu toe willen zij immers geen kwalitatieve verslechtering van hun arbeidsomstandigheden. Maar een verhoging van de vertrekleeftijd lijkt onontkoombaar voor een kleine tienduizend ambulancemedewerkers, brandweermannen en werknemers van het openbaar vervoer in Amsterdam en Rotterdam. Nu kan het gros nog op zijn 55ste stoppen met werken. Dat wordt voor de gemeenten erg duur. Enerzijds door de belastingen, anderzijds door aanscherping van de zorgvergoedingen.

De mogelijkheid voor het 65ste jaar te vertrekken, zal worden bepaald door het aantal gewerkte jaren. Wie dertig jaar branden heeft geblust heeft straks meer aanspraken, dan de collega die net komt kijken.

Het oogt als een doorbraak in een slepende discussie, geforceerd door wetswijzigingen op 1 januari 2006. Het kabinet heeft ook een breuk met Paars geforceerd. Dat vond dat de ambtenaren-CAOs bijgespijkerd moesten worden. Met 1 procent loonsverhoging in 20 maanden zitten de gemeenten nu op de CAO-bodem.

Gijs Herderscheê

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden