Week 31 Donderdag is de dag van de miljardendeals

In één dag gaven durfkapitalisten in Nederland eventjes 9 miljard euro uit. Nadat Warburg Pincus en Cinven op donderdagochtend 2,6 miljard euro neertelden voor het kabelbedrijf van Essent, maakte Philips in de avonduren bekend dat de chipdivisie voor 6,4 miljard euro grotendeels in handen komt van de investeerders KKR, Silver...

De durfkapitalisten, waarvan Kohlberg Kravis Roberts (KKR) veruit de bekendste is, loeren al enkele jaren op Nederlandse bedrijven. Hoewel ondernemingen als VendexKBB (2004), PCM Uitgevers (2004), Acordis (1999) en Wavin (1998) de afgelopen jaren in handen kwamen van private investeerders, is hun aanwezigheid vooral in 2006 alomtegenwoordig. De bedragen zijn ook steeds hoger. Tot dit jaar was de aankoop van VendexKBB voor 1,4 miljard de grootste deal.

De haast waarmee de private investeerders grote bedragen uitgeven, valt te verklaren door de gestaag oplopende rente. Op de dag van de miljardendeals verhoogde de Europese bankpresident Jean-Claude Trichet de rente naar 3 procent. Aangezien de aantrekkende economie en de dure olie de inflatie blijft opstuwen, zal de Europese Centrale Bank de rente dit jaar nog een of twee keer verhogen, zo liet Trichet doorschemeren.

De hogere rente is een nadeel voor durfkapitalisten. Hun strategie leunt deels op het lenen van goedkoop geld. Door de gekochte bedrijven dieper in de schulden te steken, hoeven de investeerders minder eigen geld in te leggen. Als de rente laag staat, is het ook eenvoudig om een gekocht bedrijf voldoende rendement te laten behalen. Als lenen echter duurder wordt, zullen de durfkapitalisten meer werk moeten verrichten om voldoende winst te behalen. Het geëigende recept: snijden in de kosten of het opvoeren van de autonome groei.

Het binnenhalen van nieuwe klanten is echter lastig, zo bleek deze week bij de kwartaalcijfers van ABN Amro. De bank die vorig jaar in een bloedig gevecht de Italiaanse bank Antonveneta veroverde, wil de Italiaanse klanten extra diensten aansmeren. Maar dat gaat niet zomaar. De bank is al zeven maanden bezig om Antonveneta intern klaar te stomen voor een offensief in het najaar. Of dat effect gaat sorteren, wordt nog veel later duidelijk.

Kosten snijden is een veel snellere methode om de winst op te voeren. In de jaren tachtig en negentig bespaarden bedrijven vooral door laagwaardig werk te verplaatsen naar goedkope landen. Sinds de eeuwwisseling verplaatsen bedrijven ook ingewikkelder werk naar het buitenland.

Zo wil Unilever zijn boekhouding en personeelsadministratie naar Polen verplaatsen, in een poging de magere marges op te peppen. Boze boekhouders trokken deze week op naar het hoofdkantoor van het levensmiddelenbedrijf in de hoop hun baan alsnog in Nederland te houden. Deze tactiek leverde nog niets op, enkel een afspraak tussen de vakbonden en het bedrijf.

Werknemers van Villeroy & Boch pakken het slimmer aan. Zij gaan zonder extra loon – dus gratis – wekelijks twee uur langer werken bij de sanitairfabrikant, in ruil voor baanbehoud.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden