Week 26 Bernanke geeft duidelijkheid

Ben Bernanke heeft het rentespook verjaagd. De opvolger van de legendarische Alan Greenspan, als president van het stelsel van centrale banken in de VS, wist beleggers eindelijk gerust te stellen....

Van onze verslaggever Pieter Klok

Maandenlang waren beleggers als de dood voor renteverhogingen. Elke keer als er een signaaltje kwam dat de economie wel eens harder kon groeien dan verwacht, schoten ze direct in de stress. Want dat zou kunnen betekenen dat Bernanke de rente in de toekomst nog veel verder zou verhogen en dat was slecht nieuws voor bedrijven. Dus werden aandelen massaal in de uitverkoop gedaan. De AEX daalde in iets meer dan een maand van 473 naar 412 punten, een verlies van 13 procent.

De onrust werd nog versterkt doordat beleggers moesten wennen aan de nieuwe bankpresident. Ze begrepen niet altijd wat Bernanke bedoelde en legden zijn woorden vaak verkeerd uit. Alan Greenspan werd node gemist. Deze week leek Bernanke dan eindelijk grip op de markten te krijgen.

Nu de rust is weergekeerd, kijken beleggers weer gewoon naar de bedrijfsresultaten. Binnenkort wordt een golf van halfjaarcijfers over de beleggers uitgestort en de meesten verwachten daar veel moois van.

De koersen worden verder omhooggejaagd door de fusie- en overnamegolf die onverminderd woedt. De staalgiganten Mittal en Arcelor bereikten begin deze week een akkoord over een fusie. Hierdoor ontstaat een concern met een jaarproductie van 110 duizend ton en een aandeel op de wereldstaalmarkt van 10 procent. Andere staalconcerns blijven daar ver bij achter. Om weer bij Arcelor-Mittal in het spoor te komen zit er niets anders op dan ook op grote schaal te fuseren.

De meeste overnames worden gedaan door mijnbouwbedrijven. Zij bulken van het geld door de snelle stijging van de grondstofprijzen de afgelopen jaren. Maandag kocht Phelps Dodge, de op twee na grootste koperproducent ter wereld, voor veertig miljard dollar (32 miljard euro) de Canadese mijnbouwbedrijven Inco en Falconbridge. Het was de grootste overname in de mijnbouwsector in de geschiedenis.

Ook consumenten en bedrijven zijn met de zomer op komst zeer optimistisch gestemd. Het Nederlands consumentenvertrouwen is voor het eerst in vijf jaar positief, bleek deze week. Het aantal mensen dat de toekomst zonnig inziet is groter dan het aantal zwartkijkers. Nederland staat daarin niet alleen. In de hele eurozone neemt het vertrouwen met de dag toe. De economie groeit ook sneller dan verwacht.

Het slechte nieuws is dat de inflatie ver boven de 2 procent blijft. De prijzen in de eurozone gingen in mei met gemiddeld 2,5 procent omhoog. De Europese Centrale Bank (ECB) zal de rente de komende tijd waarschijnlijk verhogen om de inflatie te beteugelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden