Week 24 Kruiwagens, achterkamers en barbaren

Arm Ahold. Het supermarktconcern heeft nog maar net een zwarte periode afgesloten met de veroordeling van oud-topman Van der Hoeven en diens partners in crime of nieuwe rampspoed dient zich aan....

Van onze verslaggeefster Sheila Sitalsing

Tot genoegen van de overige aandeelhouders, die wat reuring wel kunnen waarderen. Ahold was maandag na de geruchten over een dreigende staatsgreep door ‘activistische aandeelhouders’ prompt op afstand de grootste stijger op het Damrak.

Van dat gespeculeer wordt niemand beter, brieste Ahold-bestuurder Peter Wakkie de dag daarop op een congres. Daadkrachtig optreden eist hij van de AFM, toezichthouder op de financiële markten, tegen beleggers die de koers van een bedrijf proberen te beïnvloeden door ‘geruchten’ te verspreiden.

Van barbaren en vuige beleggersgeruchten heeft EADS, Europa’s grootste bouwer van vliegend materieel, geen last. Wel van zichzelf. Deze week staken technische problemen de kop op bij de bouw van het reuzenvliegtuig A380. De bedrading van het toestel hapert, waardoor de levering van de vliegtuigen vertraging oploopt. Daar ging de koers, in een vrije val.

Dat is een van de nare bijverschijnselen van een beursnotering: die continue publieke verantwoording van elke mee- of tegenvaller. Van dergelijke plicht tot openheid heeft het Fonds Economische Structuurversterking (FES) geen last. Geen archief, geen notulen, geen geboekstaafde criteria en geheime adviezen. Zo wordt in Nederland beslist over de opbrengsten uit de gasbel van Slochteren. Een gezelschap van hoge ambtenaren kruipt bijeen, schuift met aanvraagformuliertjes en hopla, een Betuwelijn, een HSL of een windmolen op zee is gefinancierd.

Het FES, waarin 42,5 procent van voornoemde aardgasbaten vloeien, is aldus verworden tot een speelpotje van hoge ambtenaren. De kritiek zwol deze week aan. Het kabinet heeft amper greep op de besteding van het geld, om van democratische controle maar te zwijgen. De REA, het clubje economen dat de Kamer van advies dient, rept van ‘onzorgvuldigheid’ bij de besteding. De Algemene Rekenkamer maakt zich zorgen. En de PvdA wil dat de Kamer meer invloed krijgt op de aardgasmiljarden.

Of dat de achterkamers zal uitbannen? Mwa. David Beesemer, rechterhand van de vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg (beiden prijkend op de aanklacht tegen Willem Holleeder als lid van diens criminele organisatie) gaf deze week in de Volkskrant een inkijkje in de achterkamers. Hun kruiwagen heette Neelie Kroes, eurocommissaris die grossiert in nuttige contacten. Zij rolde de rode loper uit voor het duo in bestuurlijk Rotterdam en omstreken. Neelie was ‘fantastisch’ zegt Beesemer. ‘Eén telefoontje en we zaten de volgende dag aan tafel. Overal.’ Dat is pas zakendoen zonder pottenkijkers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden