Webwinkelen en duurdere postzegels 'redden' PostNL

PostNL bezorgt opnieuw meer pakketten en minder brieven. In het eerste kwartaal van dit jaar waren er 16 procent meer pakketten en 6,1 procent minder brieven dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte de onderneming maandag bekend.

Depot van PostNL Pakketten in Sittard-Geleen. In 2015 bezorgde PostNL 156 miljoen pakketten. Beeld Hollandse Hoogte
Depot van PostNL Pakketten in Sittard-Geleen. In 2015 bezorgde PostNL 156 miljoen pakketten.Beeld Hollandse Hoogte

De toename van de pakketbezorging is volgens PostNL in lijn met de groei van het internetwinkelen. In de komende jaren zal die bezorging tot 10 procent per jaar toenemen. Tegelijkertijd zal het aantal brieven met 4 tot 7 procent per jaar verminderen. Die daling in volume wordt deels gecompenseerd door een hogere postzegelprijs. Een zegel voor gewone binnenlandse post kost nu 73 cent, 4 cent meer dan vorig jaar en 29 cent meer dan in 2010. De prijs voor het bezorgen van een standaardpakketje is dit jaar dezelfde als vorig jaar: 6,95 euro.

Het aantal bezorgde brieven en pakjes houdt het bedrijf geheim tot aan het eind van het jaar, naar eigen zeggen vanwege seizoensschommelingen. In 2015 werden 2,4 miljard brieven en andere poststukken bezorgd. Daarnaast werden 156 miljoen pakketten afgeleverd. Op een gemiddelde dag worden zo'n 10 miljoen brieven en 500 duizend pakketten bezorgd. Bij PostNL werken 49 duizend mensen.

Met de bezorgdiensten werd meer winst gemaakt. Sinds 1 januari hield PostNL 39 miljoen euro over, tegen 34 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Het post- en pakketbedrijf boekte in het eerste kwartaal van 2016 864 miljoen euro omzet, tegen 850 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. De jaaromzet in 2015 was 3,5 miljard euro.

De winst werd voor een belangrijk deel besteed aan een vermindering van de schulden. Het negatieve eigen vermogen daalde naar 194 miljoen euro. Eind 2015 was dat nog 223 miljoen. Tot het eigen vermogen positief is, ontvangen aandeelhouders in het bedrijf geen dividend.

Al in de loop van dit jaar kan het eigen vermogen positief zijn, verwacht woordvoerder Dick Kors. Dan kan mogelijk een belang worden verzilverd in TNT Express. PostNL is aandeelhouder in dat bedrijf sinds 2011. Toen werd de beursgenoteerde onderneming TNT, die is voortgekomen uit staatsbedrijf PTT, gesplitst in PostNL en TNT Express.

Aan die splitsing hield PostNL behalve schulden een aandelenpakket in TNT Express over. Dat bedrijf wordt naar verwachting overgenomen door het Amerikaanse FedEx. Met de opbrengst van het aandelenbelang springt PostNL in de groene cijfers.

Het aandeel PostNL verloor maandag op de Amsterdamse beurs bijna 4 procent aan waarde, mogelijk omdat analisten een iets hogere omzet hadden verwacht. Een aandeel kost nu nog 3,67 euro. Vrijdag was het aandeel bij het sluiten van de beurs nog 3,80 euro. Het aandeel was net bezig aan een bescheiden opmars vanaf 3,01 op 11 februari. Bij de beursgang in 2011 werd voor een stukje PostNL nog ruim 16 euro betaald. Binnen enkele maanden dook het al door de 5 euro, een grens die het aandeel niet meer heeft kunnen slechten.

In het buitenland boekte PostNL in de eerste drie maanden van dit jaar 266 miljoen euro omzet. Het bedrijf is eigenaar van postbestellers in Duitsland (Postcon) en Italië (Nexive). Van die bedrijven wordt verdere groei en meer winst verwacht. Het verliesgevende Engelse postbedrijf van PostNL (Whistle) werd vorig jaar met 43 miljoen euro verlies verkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden