Website naar eBay voor 225 miljoen

Marktplaats.nl, een van de populairste websites van Nederland, is voor 225 miljoen euro overgenomen door het Amerikaanse internetveilinghuis eBay.

Van onze verslaggever

Marktplaats werd in 1999 voor zeshonderdduizend gulden gekocht door Bob Crebas en Reinier Bouwman, twee idealisten die zagen dat de omzet van hun kringloopwinkels gevaar liep door de komst van internet.

eBay wil de site zelfstandig voortzetten. 'Waarom zou je het veranderen als het goed loopt', zegt Oscar Diele, voormalig hoofd marketing van eBay en sinds donderdag de nieuwe directeur van marktplaats.nl.

Wie het initiatief voor de koop heeft genomen weet Diele niet meer. 'Je komt elkaar overal tegen en praat met elkaar.' De partijen zeggen al langer dan een half jaar met elkaar te onderhandelen.

Hellen Omwando, analist van onderzoeksbureau Forrester, vindt dat eBay geen keus had. 'Het is erg moeilijk om in de veilingmarkt een gevestigd merk als bijvoorbeeld marktplaats.nl te breken. In Nederland kon eBay moeilijk groeien. Je moet dan kopen, want in deze markt is het: the winner takes it all.'

Omwando vindt de overnameprijs aan de hoge kant. 'Zeker als je ziet dat eBay in India onlangs een virtueel veilingbedrijf voor vijftien miljoen euro heeft gekocht.'

Maar volgens haar moet niet worden vergeten dat eBay ook een nieuw zakelijk model heeft gekocht. 'Marktplaats.nl verdient zijn geld door advertenties, eBay vooral door veilinggelden. Ik denk dat eBay wereldwijd het advertentiemodel van marktplaats.nl wil uitventen.'

Marktplaats trekt, volgens oud-directeur Frank Crebas, per dag zeshonderdduizend bezoekers en had vorige week 1,3 miljoen advertenties. De Nederlandse website is een populaire virtuele rommelzolder waar allerlei goederen worden gevraagd en aangeboden.

Vorig jaar maakte het bedrijf een winst van drie miljoen euro op een omzet van zes miljoen. Volgens Reinier Bouwman, die 50 procent van de aandelen bezat, gaat de omzet dit jaar richting twaalf miljoen.

Het in 1995 opgerichte eBay is een van de grootste succesverhalen op internet. Het bedrijf is ruim 68 miljard euro waard op de beurs van New York. In 2003 verdiende het tweehonderd miljoen dollar op een omzet van 756 miljoen dollar.

Sinds februari 2001 heeft eBay ook een speciale Nederlandse website. Het kostte de Amerikanen echter moeite op te boksen tegen de gevestigde reputatie van Marktplaats. Dit jaar nam de concurrentie verder toe met de komst van speurders.nl, een initiatief van De Telegraaf.

eBay zegt dat de overname geen wezenlijke invloed zal hebben op zijn resultaten in 2004 en 2005. De onderneming betaalt marktplaats.nl in contanten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden