We verliezen steeds meer spullen in de trein: een kijkje tussen de gevonden voorwerpen van NS

Er worden meer spullen achtergelaten in de trein, en daarom heeft de NS het magazijn voor gevonden voorwerpen uitgebreid. In de eerste helft van 2017 werden zo'n 59.000 zaken gevonden. In 2016 waren dat er nog ongeveer 54.000, zo meldt de NS op de website. In maart namen we een kijkje in het depot van gevonden voorwerpen in Utrecht. Hier leest u de reportage terug.

Het gevonden voorwerpen depot van de NS in Utrecht.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Alle spullen die in de trein achterblijven worden vanuit het hele land naar deze plek gebracht: een loods langs het spoor in de Daalsebuurt in Utrecht. In 2016 vonden mensen bijna 112 duizend gevonden voorwerpen in NS-treinen, de Thalys en op NS-stations. Dat is 11 procent meer dan een jaar eerder, terwijl het aantal treinreizigers veel minder hard steeg. Die snelle toename doet zich al een aantal jaren op rij voor. Dan hebben we het dus niet over afval, maar om voorwerpen van (vooruit, soms geringe) waarde. 'Hoe het komt dat mensen steeds meer spullen in de trein achterlaten weten we niet', zegt de leidinggevende. 'Misschien is het een gevolg van de wegwerpmaatschappij of worden mensen slordiger omdat verzekeringsmaatschappijen de waarde van de verloren spullen toch wel vergoeden.'

De vijf aanwezige medewerkers van het NS-depot willen niet met hun naam in de krant, omdat ze in het verleden bedreigd zijn door mensen die hun spullen kwijt waren. Ze zitten geconcentreerd achter hun computer, op zoek naar de eigenaren van de bonte verzameling spullen die vandaag weer is binnengekomen. 'Elke dag krijgen we wel twintig bakken vol gevonden voorwerpen binnen', zegt de leidinggevende.

Op het bureau van een van de depotmedewerkers ligt een bruine knuffel met een label aan zijn poot. Daarop staat waar en wanneer het speelgoeddier gevonden is. De man doorzoekt de database in de hoop dat de eigenaar van het pluche beest zich inmiddels heeft gemeld en ergens zijn contactgegevens heeft achtergelaten. Treinreizigers die iets kwijt zijn kunnen telefonisch of online doorgeven wat ze verloren zijn, hoe het voorwerp eruit ziet en waar en wanneer het vermist raakte.

Platen in het depot van de NS.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Steeds voller

De netjes geordende stellingkasten in de loods raken steeds voller nu het aantal gevonden voorwerpen maar blijft stijgen. In de elektronicakast liggen GoPro-camera's, opgestapelde tablets en laptops en zelfs een oude oscilloscoop. Een andere stelling ligt vol met longboards, sneeuwkettingen en een grote fanfaretrommel. Bij de muur in het kantoor staat een rolstoel die behangen is met feestvlaggetjes. Aan een verrijdbare kar hangt een grijze beveiligersjas, herkenbaar aan de grote 'V' op de borst.

'Het is nu nog relatief leeg. In de zomermaanden, als mensen massaal hun jassen vergeten en de achtergelaten tentjes en slaapzakken van het festivalseizoen binnenstromen, puilen de stellingen pas echt uit', vertelt de depotchef. Om de toevloed aan spullen te kunnen bergen moet de eerste etage van de loods op korte termijn waarschijnlijk flink worden uitgebreid.

Niet alle gevonden voorwerpen komen in het depot terecht. De eerste vijf dagen blijft een verloren tas, portemonnee of mobiele telefoon op het station waar deze gevonden is. Daar kan de eigenaar hem gratis ophalen. Als zich die eerste dagen niemand meldt, gaan de voorwerpen naar de loods in Utrecht. Van daaruit worden de spullen tegen een vergoeding van 15 euro naar de eigenaar gestuurd als die alsnog online of telefonisch aanklopt. Ongeveer 46 duizend voorwerpen kunnen jaarlijks geretourneerd worden aan de eigenaar. Ondanks de bewaarvergoeding is het depot verlieslatend voor de NS. 'Het is echt een service voor de klanten.'

Mobiele telefoons in het depot van de NS.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Meest verloren

Welke spulen worden het meeste achtergelaten in de trein? De NS houdt zelf een lijstje bij van de 10 meest gevonden voorwerpen.

Hoedendoos

In een hok naast de ingang van de loods worden de spullen verwerkt die al te lang in het depot liggen. Alles dat minder dan 450 euro waard is, blijft maximaal drie maanden in het depot. Als ze niet worden opgeëist gaan de sleutels, medicijnen en andere waardeloze of privacygevoelige voorwerpen de afvalbak in. Het geheugen van oude laptops en telefoons wordt gewist, waarna deze naar Afrika worden gestuurd. Identiteitsbewijzen gaan net als wapens en drugs naar de marechaussee. Wat er dan nog over is - van hondenshampoo tot mariabeeldjes - gaat naar een opkoper die een kraam heeft op het Waterlooplein.

'99,99 procent van de gevonden voorwerpen is minder dan 450 euro waard', zegt de chef. Voorwerpen waarvan de waarde hoger ligt bewaart de NS maximaal een jaar, daarna gaan ze naar een veilinghuis. 'We hebben nu bijvoorbeeld een viool in huis die waarschijnlijk ongeveer 1.000 euro waard is.'

Een van de andere 'schatten' in het depot is een hoedendoos. Daarin zit een sjtreimel, een bonthoed die orthodox joodse mannen vaak van hun schoonvader krijgen op hun bruiloft. Dit soort hoeden wordt niet in Nederland gemaakt en kost al snel een paar duizend euro. 'Op de hoedendoos staat een Hebreeuwse tekst. We onderzoeken nu of dat misschien een naam is, zodat we kunnen achterhalen van wie de hoed is.'

Een viool in het depot.Beeld Marcel van den Bergh/de Volkskrant

Knuffelmatches

Een van de mooiste herenigingen tussen eigenaar en eigendom was die tussen de bruidegom en de tas, vinden de NS'ers. De gestolen tas werd teruggevonden in de trein bij Maastricht en was vrij snel weer terug bij zijn eigenaar. Maar de laptop die erin zat was verdwenen. Op de computer stonden de trouwfoto's van de eigenaar en hij had geen back-up van de beelden van zijn bruiloft. Na enige tijd vond iemand een laptop die voldeed aan de beschrijving in de trein bij Deventer. Waarschijnlijk was het de dief niet gelukt de laptop te 'kraken' en had hij hem daarom maar achtergelaten. Toen de eigenaar in het NS-depot ontdekte dat de trouwfoto's nog op de computer stonden, belde hij met trillende stem zijn vrouw op om haar te vertellen dat het fotoverslag van hun huwelijksdag was gered.

'We hebben een match', klinkt het ondertussen vanachter een van de computers van de speurende medewerkers. De eigenaar van de bruine knuffel heeft zich gemeld en zit in de database. De leidinggevende: 'de knuffelmatches zijn toch altijd de leukste.'

Meest opmerkelijk

De meest opmerkelijke spullen die in de trein zijn gevonden:

- Kinderrolstoel met infuus
- Scootmobiel
- Sjtreimel (bonthoed gedragen door orthoxe Joden)
- Oscilloscoop (meetinstrument uit de elektrotechniek
- Neppaspoort van prinses Beatrix
- Opgezette marter
- Uithangbord in de vorm van een levensgroot bloemenmeisje
- Viool met een waarde van een paar duizend euro
- Mobiele telefoon van een prominente politicus
- Trikke (een elektrische driewielstep)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden