'We maken nu vooral veel foto's. Voor later'

De onzekerheid knaagt aan het personeel. Collega's komen soms huilend de winkel binnen. Wordt dit de laatste week?

Jarl van der Ploeg
Joke van Dijk voor haar V&D-filiaal in Apeldoorn. 'Wat er ook gebeurt, dinsdagavond gaan we met z¿n allen de kroeg in.' Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Joke van Dijk voor haar V&D-filiaal in Apeldoorn. 'Wat er ook gebeurt, dinsdagavond gaan we met z¿n allen de kroeg in.'Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Joke van Dijk (49) is een van de 10.300 werknemers die zes weken geleden, toen V&D en La Place failliet gingen, werden ontslagen. Ze is FNV-kaderlid en werkt sinds 1988 bij het Apeldoornse filiaal, waar de magazijnen inmiddels leeg zijn, sommige klanten bloemen bezorgen en bovenal: waar niemand precies weet wie volgende week de deur opendoet.

'Een collega die alleen op woensdag en donderdag werkt, kwam vanochtend opeens huilend binnen. Wat is er, vroeg ik. Ze zei: 'Ik weet niet of we volgende week nog wel open zijn.' Tijdens de route die ze al 34 jaar naar V&D fietst, dacht ze opeens: dit zou weleens mijn laatste dag kunnen zijn. Nooit meer deze fietstocht. En toen brak ze.

'Na alle twijfel van de laatste weken begint het eindelijk tot ons door te dringen: alles is onzeker, op één zekerheid na. Namelijk de ontslagbrief die we zes weken geleden van het UWV kregen. We hopen allemaal dat het goed komt, maar de tijd begint nu echt te dringen. Het UWV betaalt onze salarissen tot dinsdag, en wat er daarna gebeurt, weet echt helemaal niemand. Komt er een lint voor de deur? Moeten we de sleutels inleveren? En zo ja, aan wie dan? Ik tel zelf elke ochtend de omzet van de dag ervoor. Maar hoe moet dat dinsdag? Moet ik de kassa's 's avonds al tellen? En moet dat geld dan naar een kluis? Ik heb geen idee.

'Het magazijn is inmiddels zo goed als leeg, en wij maken de laatste dagen vooral foto's. Dan weten we later hoe de werkplek er ook alweer uitzag, mocht het allemaal eindigen. Soms zijn er koopjesjagers die vragen of het nog goedkoper kan - 'Ah toe, jullie zijn toch failliet? Wat maakt het nu uit?' - maar er zijn ook klanten met kaartjes waarop staat dat ze het zo erg vinden. Dat is fijn. Zij snappen dat het personeel ook bij V&D hoort.

Wie trekt er aan het langste eind, Kahn of Baker?

De verwikkelingen rond V&D gaan een nieuwe fase in. Coolcatbaas Kahn verhoogt de inzet, Hudson's Bay geeft niet op. De spanning stijgt ook voor de ruim 10.000 werknemers van het failliete concern.

Uitputtend

'Ik had zes weken geleden verwacht dat sommige medewerkers zich ziek zouden melden, maar dat is hier helemaal niet gebeurd. Sterker nog: er was zelfs een man die zijn vakantie heeft afgezegd. Die wilde deze dagen juist niet missen. En ik snap hem wel. Ik werk ook al 27 jaar in deze winkel. En dan wil je toch het einde meemaken.

'De vraag is alleen: wordt het wel een einde? En wanneer dan precies? We hopen allemaal op het beste, maar tegelijkertijd is de onzekerheid uitputtend. Het is net een achtbaan. Op maandag lees je hoopgevend nieuws waardoor het karretje omhoog gaat. Op dinsdag hoor je zelfs dat Coolcat geïnteresseerd is en hang je al halverwege een looping. Maar een dag later lees je over Hudson's Bay en weeeong, je dendert weer omlaag. Dat klinkt leuker dan het is. We stapten een jaar geleden in deze rollercoaster en sindsdien gaat-ie maar door, terwijl heel veel van ons allang misselijk zijn.

'Qua informatie moeten we het vooral van de kranten hebben, of van elkaar. Zo kregen we vorige week appjes van collega's uit Maastricht dat er zeven mannen van Hudson's Bay in de V&D liepen. Een dag later liepen ze opeens in Enschede, Zwolle en Leeuwarden.

''Er waren mensen van Jumbo bij', appte iemand. Woensdag belde Amersfoort zelfs op: goed nieuws, de mannen komen morgen jullie kant op. Wij wachten. Hoorden we van Arnhem en Nijmegen dat ze daar waren. En hop, daar ging de achtbaan weer omlaag.

null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Afsluiten

'Gisteren hebben we besloten om aanstaande dinsdag, na ons voorlopig laatste salaris, samen te komen. Wat er ook gebeurt, vanaf kwart over zeven gaan we met z'n allen de kroeg in. En niet alleen in Apeldoorn. Ik hoor dat heel veel vestigingen dezelfde afspraak hebben gemaakt. Iedereen wil het afsluiten. Hopelijk met een goed einde.

'Maar zelfs al drinken we die avond champagne, bijvoorbeeld omdat Coolcat ons overneemt, de vraag blijft dan of die champagne wel voor iedereen bedoeld is. Waarschijnlijk niet. Ik heb zelf in ieder geval mijn eerste sollicitatiebrief al verstuurd.

'Alleen zag ik vanochtend dat ik mijn eerste afwijzing helaas ook al binnen heb.'

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden