'We hebben genoeg ruimte, maar er gebeurt gewoon niets'

Is de woningmarkt oververhit? Niet aan de randen van het land. In Emmen, waar de ambitieuze plannen voor megawijk Delftlanden weer zijn bijgesteld, zijn ze blij met elke verkochte kavel.

null Beeld null

Ben Houben is op de vrije kavel naast zijn huis maar een moestuin begonnen. Aardappelen en boontjes in plaats van een riante villa. Ruimte genoeg. Ganzen vliegen over. Houben (68) wijst op het graslandje aan de andere kant naast zijn huis. 'Hier willen ze schapen laten grazen. Prachtig natuurlijk. Maar eigenlijk zou hier gebouwd moeten worden.'

Houben en zijn vrouw lieten hun huis in 2008 bouwen. Nu staat het al anderhalf jaar te koop; ze willen wel kleiner wonen. Vraagprijs: ruim vijf ton. 'Op Funda zie ik dat er weer wat beweging is, maar vooral tot 2,5 ton', zegt de gepensioneerde uitvoerder in de bouw.

Grote verschillen

Er werden nog nooit zoveel huizen verkocht, meldde de NVM donderdag. Maar de verschillen zijn groot. Tussen de Randstad en de rand van het land, maar ook binnen regio's. Zo raakt ook de huizenmarkt in de stad Groningen oververhit, terwijl Oost-Groningen tobt.

In de Emmense wijk Delftlanden zouden 3500 huizen verrijzen, was het plan. Tien jaar later staan er amper driehonderd woningen. Vlierwal, Valeriaantuin - het zijn straatnamen zonder huizen. Het onkruid schiet op tussen de klinkers, het graan in de berm staat kniehoog.

In de Helmbloemwal is wel gebouwd. Maar op de leegstaande rijtjeswoningen is beslag gelegd door een aannemer. 'De gemeente en de projectontwikkelaar dachten dat de bomen tot in de hemel groeiden', zegt Houben. 'Maar toen kwam de klad erin.'

De economische crisis, gedonder met projectontwikkelaar Megahome (die donderdag failliet ging) - het hielp in Emmen allemaal niet mee. De tweede en derde fase van het nieuwbouwproject werden al doorgestreept.

Maar zelfs de 1250 bouwrijpe kavels die er nu nog zijn zullen niet bebouwd worden, zegt wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen). Vijfhonderd zou al mooi zijn. 'We moeten reëel zijn: deze gemeente groeit niet meer.' In 2006, vertelt hij, ging iedereen nog uit van groei tot 120.000 inwoners. Nu wordt er gedacht in krimpscenario's.

Een deel van het probleem in Emmen zijn de achthonderd kavels in bezit van ontwikkelaar Megahome, dat al langer in financiële problemen zat. Volgens het bestemmingsplan moeten daar vrijstaande woningen op gebouwd worden. Terwijl er juist meer vraag is naar twee-onder-een-kappers en rijtjeshuizen in een lager segment.

Flexibele gemeente

De gemeente, die zelf slechts 65 kavels bezit en weinig risico loopt, wil flexibeler zijn, zegt Otter. 'Een mantelzorgwoning, een rieten dak: prima. We moeten bouwen voor de vraag.'

Maar eer het zover is, zijn ze in Emmen anderhalf jaar verder. Otter: 'Ik heb net nog nee moeten verkopen aan een aannemer die twintig huizen wil bouwen. We hebben genoeg ruimte, maar er gebeurt gewoon niets.'

Nu ja, niets? Bijna niets. In de Bernagietuin wil Ter Steege uit Hardenberg weer gaan bouwen. Zes twee-onder-een-kapwoningen en twee vrijstaande. 'Royale woonmaten', belooft de advertentie, een hoog afwerkingsniveau en onderhoudsarm. Een fijne prijs-kwaliteit verhouding bovendien, met prijzen van 198.000 en 259.000 euro.

De eerste vijf zijn verkocht en twee kavels zijn in optie, zegt Lisette Schwieters, NVM-makelaar van Bentum Dragtstra uit Emmen. Zaterdag ging de schop symbolisch de grond in.

Projectontwikkelaar Ter Steege uit Rijssen Hardenberg durft het aan, met een duurzaamheidssubsidie van de gemeente. 'Een duwtje in de rug', zegt wethouder Otter. 'De huizenmarkt klimt uit een dal, maar bergop is het zwaar fietsen.' Volgens Schwieters maakt dat net het verschil. '15.000 euro is hier in de omgeving best veel geld.'

Na de zomer komen er waarschijnlijk meer kavels in de verkoop. Vijf waarschijnlijk - Emmen heeft haar lesje in grote getallen wel geleerd. 'We bekijken het nu stap voor stap', zegt makelaar Schwieters. Wethouder Otter bekijkt het van de zonnige kant. 'De mensen wonen hier straks nog meer tussen het groen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden