Wayss Freytag bron van ellende voor BAM

Het Duitse bouwbedrijf Wayss & Freytag bezorgt de Nederlandse eigenaren al jaren hoofdpijn. Telkens worden er harde maatregelen genomen, maar de verliezen blijven oplopen....

Van onze verslaggever Harry van Gelder

Komt het ooit nog goed met de Duitse bouwdochter van BAM, Het grootste Nederlandse bouwbedrijf? In september zei bestuurvoorzitter Joop van Oosten dat hij het zat was.

Gisteren moest hij dat herhalen. De Duitse dochter Wayss & Freytag Schlüsselfertigbau lijdt onverwacht zeer zware verliezen. Dit jaar 115 miljoen euro. ‘We zijn verbijsterd’, zei Van Oosten in een telefonische persconferentie.

Volgens de topman was pas de laatste dagen duidelijk geworden hoe groot de tegenvallers bij Wayss & Freytag waren. ‘Toen wij de cijfers voor het derde kwartaal kregen, bleken die anders dan ons was voorgespiegeld.’

De bestuursvoorzitter grijpt hard in. Hij heeft het management op non-actief gezet en brengt Wayss & Freytag onder bij Müller-Altvatter, een Duitse bouwdochter die wel winst maakt. Verder verdwijnen honderd arbeidsplaatsen.

Het is niet de eerste keer dat de van oudsher roemruchte Duitse bouwer Wayss & Freytag (opgericht in 1875) met negatieve verrassingen komt. Zo lang het bedrijf in Nederlandse handen is, bezorgt het de leidinggevenden hoofdpijn.

Dat begon in 1996 toen het toenmalige HBG – later overgenomen door BAM – het bouwbedrijf Wayss & Freytag kocht. Destijds was het een bedrijf met een miljardenomzet en duizenden werknemers. Bij het begin van de overname moest HBG meteen een voorziening treffen. De aankoop bleek een bron van ellende. Langdurig mismanagement en een gebrekkig toezicht, leidde ertoe dat het bedrijf, waarvoor HBG 200 miljoen mark had neergelegd, een verliesgevende orderportefeuille in vastgoed had opgebouwd. Na een reorganisatie en enkele afwaarderingen van de orderportefeuille, zei de toenmalige HBG-bestuursvoorzitter Jan Veraart in 1999 dat de kosten waren opgelopen tot 800 miljoen gulden.

BAM erfde de Duitse probleemdochter in 2002 toen het HBG enkele jaren geleden overnam. De BAM-directie was dus gewaarschuwd, maar ook zij liep stuk op de cultuur van het Duitse bedrijf. In 2005 leed Wayss & Freytag enkele miljoenen verlies. Maar de BAM-top liet weten het bedrijf in Duitsland onder controle te hebben, nadat het concern, net als andere Nederlandse aannemers, jarenlang last had gehad van de malaise in de Duitse bouw.

Dat bleek niet zo te zijn. In september van dit jaar, bij de presentatie van de halfjaarcijfers, moest topman Van Oosten weer in het stof bijten.

De verliezen bleken te zijn opgelopen tot 19 miljoen euro. Beleggers reageerden heftig. De koers vloog 10 procent omlaag. ‘Ik heb nu geleerd de komende tien jaar geen stellige uitspraken meer te doen over Duitsland’, zei Van Oosten toen.

Het ging van kwaad tot erger. Gisteren bleken de verliezen te zijn opgelopen tot 115 miljoen euro op jaarbasis. En ook nu weer door een onvoldoende greep van het Duitse management op de bouwdochter.

De situatie herhaalde zich maandag. Op de effectenbeurs in Amsterdam vloog de beurskoers onderuit en de raad van bestuur maakte nog stevigere maatregelen bekend. Volgend jaar moet het bedrijf uit de rode cijfers zijn en het jaar er op moet Wayss & Freytag winst maken.

Hoe konden de verliezen zo oplopen bij een bedrijf dat constant in de gaten werd gehouden door de Nederlandse top?

Volgens Van Oosten voltrok het geheel zich aan de waarneming van het hoofdkantoor in Bunnik, omdat de Duitse dochter verkeerde winst- en omzetcijfers van de Duitse bouwprojecten opgaf.

Pas bij de voorbereiding van de cijfers over het derde kwartaal kwamen onverklaarbare getallen naar boven en toen werd besloten tot ‘onorthodoxe maatregelen’ en liet BAM buitenstaanders de Duitse bouwprojecten doorlichten.

Van Oosten gelooft dat de onderste steen nu boven is, al zegt hij erbij, dat hij dat in september ook al zei. Of er gefraudeerd is, moet blijken uit een forensisch onderzoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden