Wat levert het koningshuis eigenlijk op?

Beeld de Volkskrant

Het bezoek van de Koninklijke horde aan Groningen vandaag kost de belastingbetaler 4,6 miljoen euro, zo heeft het Republikeins Genootschap uitgerekend.

Daar zou al gauw een hele wijk in Loppersum aardbevingbestendig voor kunnen worden gemaakt. En het is nog maar 1,3 procent van de totale kosten van de monarchie. Het genootschap raamde die op 350 miljoen euro, terwijl de regering het in de begroting op 60 miljoen houdt. Alleen moet in dit debat ieder sommetje met een korreltje zout worden genomen. Als de EU nepnieuws wil aanpakken, zou het kunnen beginnen met de verzinsels rond de kosten van de monarchie.

Ranglijstjes op basis van natte-vingerwerk zijn er veel. De krant The Independent plaatste het Nederlandse koningshuis op nummer drie van de duurste ter wereld: na dat van Monaco en Groot-Brittannië.

Vast staat dat een koninklijk huis een luxe is die alleen welvarende naties zich kunnen permitteren. Het overgrote deel van de monarchieën is te vinden in de toptwintig van rijkste landen in de wereld: Qatar, Arabische Emiraten, Brunei, Koeweit, Luxemburg, de Scandinavische landen, Saoedi-Arabië, Nederland, Japan en België. En dan zijn de prinsen van Monaco en Liechtenstein niet eens meegerekend.

Uitzonderingen zijn Zwitserland en Singapore. Vroeger hadden veel meer landen een koning of een keizer, maar die sneuvelde meestal door economisch verval of na een oorlogsnederlaag. De monarch is bij tegenslagen de ideale zondebok, net zoals de bondscoach in het voetbal. In het verleden werden ze een kopje kleiner gemaakt, zoals Lodewijk XVI, of doodgeschoten en in een mijn gegooid zoals de Russische tsarenfamilie, later werden ze verbannen, zoals de laatste Duitse keizer of de koning van Griekenland. Wat er daarna komt is meestal niet veel beter: Napoleon, Stalin, Hitler, of een kolonel.

Het is ook eigenlijk dom om het koningshuis bij het oud vuil te zetten. Brand Finance raamde bij het 70-jarig huwelijksfeest van Elizabeth de jaarlijkse bijdrage van het koningshuis aan de Britse economie op 1,8 miljard pond, ruim 2 miljard euro. De toeristenindustrie (550 miljoen pond), de media (bladen met koninklijke gossip en makers van series als The Crown) en de mode-industrie spinnen garen bij de pr-machine. Het derde kind van William en Kate levert de economie 50 miljoen pond extra op voordat hij 1 jaar is. Als de Windsors een beursfonds zou zijn - en het wordt ook the firm genoemd - zou het een waarde hebben van 67,5 miljard.

Nu vormen de Oranjes vergeleken met de Windsors een Mickey Mouse-koningshuis. Maar ook die brengen geld in het laatje - misschien wel meer dan ze kosten.

Het Republikeins Genootschap zou liever een bondspresident hebben zoals Zwitserland. Die kost vijf ton per jaar. Maar zelfs voor de de alltime-kampioen van 2 voor 12 zal diens naam een opzoekvraag zijn.

Alain Berset, zoals hij heet, zal de natie zeker geen cent opleveren.

Reageren? p.dewaard@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden