ColumnDe kwestie

Wat levert een kind de maatschappij economisch op?

Peter de Waard
null Beeld

‘Dat negers en spleetogen de godganse dag plastic tasjes uit hun dieselriksja's flikkeren, dat maakt allemaal niet uit. Het is UW Tweede Blanke Westerse KudtKind dat de wereld naar de barrebiesjes helpt’, schreef GeenStijl onder de kop ‘Blanken mogen niet meer neuqen’.

Op de redactie van het chique NRC Handelsblad moet af en toe gekokhalsd worden van de mediarommel die met de overname van TMG is meegekomen naar hun eigenaar Mediahuis. Maar ze zijn machteloos. Mediahuis zou er vanaf willen en heeft zelfs een ‘boutiqebank’ ingeschakeld om een koper voor GeenStijl te vinden, hoewel een strontophaler beter zou zijn.

Aanleiding voor het stuk van GeenStijl was een tweet van ASN Bank – de duurzame dochter van de staat – die de vraag had getweet of het voor westerse ouders verantwoordelijk is om nog meer baby’s te maken met de gedachte dat een kind gelijk staat aan 58,2 ton CO2 per jaar.

ASN moest die tweet na enige ophef onmiddellijk intrekken, terwijl het geraaskal van GeenStijl gewoon op de site mocht blijven staan. Dat lijkt de wereld op zijn kop.

Ruim twee maanden geleden antwoordde satiricus Arjen Lubach op de vraag of hij duurzaam leeft dat hij geen kinderen heeft. ‘Ik draag minder bij aan de vervuiling van de aarde dan de extreemste zelfvoorzienende geitenwollen vegan mét kind.’ In de rubriek Klopt dit wel? werd geconcludeerd dat Lubach strikt genomen gelijk heeft. De broeikasgas-nalatenschap van een kind in een welvarend land komt gemiddeld neer op 58 ton CO2. ‘Bij elkaar genomen scheelt dat ruim twintig keer zo veel broeikasgas als de andere keuzes, zoals niet-vliegen en geen vlees eten.’

Alleen: het krijgen van een kind is belangrijk voor de economie. Vergrijzing leidt tot stagnatie. Dat geldt zeker voor de welvarende westerse landen waar de oudedagsvoorziening onbetaalbaar dreigt te worden. Als iedereen morgen stante pede stopt met kinderen krijgen, dreigt een apocalyps die nog zekerder is dan klimaatverandering.

De economie zou volledig instorten: na Ouders van Nu en de muisjesindustrie gaat over enige tijd de peuteropvang ten onder en stokt over twintig jaar de toestroom tot de arbeidsmarkt. En dan hebben we het niet eens over de grootouders die niet langer meer kunnen oppassen en alle tijd hebben om bij Jan Slagter en Henk Krol over hun pensioenen te klagen.

De universiteiten van Berkeley en Syracuse berekenden in het onderzoek The Family in America dat de economische baten van elk nieuwgeboren kind op 212 duizend dollar kunnen worden geraamd. Daar valt op af te dingen. Zowel een te hoog als een te laag geboortecijfer kunnen de economie pijn doen. De vraag die ASN opwerpt is echter te belangrijk om te worden weggemoffeld door politieke correctheid.

De reactie van GeenStijl zou door iedere fatsoenlijke browser moeten worden gecensureerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden