GeldvraagSparen

Wat is de beste spaarrekening voor ons toekomstige kind?

Wij verwachten ons eerste kind en willen gaan sparen voor zijn toekomst. Het liefst maandelijks iets inleggen. Er zijn zoveel opties. Wat kunnen we het beste doen?

Reinout van der Heijden
null Beeld anp
Beeld anp

Er is inderdaad veel te kiezen. De meest voor de hand liggende optie is Zilvervloot Sparen van SNS en Regiobank. Het is vernoemd naar de oude zilvervlootrekening van de overheid, die in 1992 is opgeheven. Slimme marketing natuurlijk van SNS/ Regiobank om die fameuze rekening nieuw leven in te blazen, maar de rente is redelijk.

Zilvervloot Sparen geeft 0,4 procent variabele rente per jaar, plus 10 procent bonusrente over het hele tegoed op het moment dat het kind 18 wordt. Om 10 procent bonusrente te krijgen moet de spaarrekening wel minstens tien jaar aangehouden zijn. Anders is de bonusrente lager. Verder mag er hooguit 600 euro per jaar gespaard worden en is een Zilvervlootrekening per kind het maximum.

Spaardeposito

Een andere optie is een spaardeposito openen. Zo geeft Centraal Beheer Achmea 1,8 procent per jaar voor 15 jaar vast en 2 procent voor 20 jaar. De inleg is minimaal 500 euro per deposito.

Bij zilvervlootsparen kunt u een doorlopende overschrijving regelen. Bij Centraal Beheer doet u een automatische overschrijving naar een gewone spaarrekening (rente 0,2 procent per jaar). Vanaf die rekening stort u een keer per jaar het tegoed op een hieraan gekoppelde depositorekening. Het is dus net iets meer werk.

Centraal Beheer is geschikt voor bedragen van meer dan 600 euro per jaar. Bij SNS en Regiobank is de rente iets lager, maar dat kan over een paar jaar best anders zijn. In 2015 was de variabele rente er nog 1,4 procent per jaar, dus een procent meer dan de huidige 0,4 procent.

Als u de studie voor uw kind bij elkaar wil sparen, levert de zilvervloot – ondanks zijn rijke naam – niet genoeg op. U kunt dan de eerste jaren via een deposito een hoger bedrag inleggen en later beginnen met de zilvervloot. U moet uw budgettaire ruimte om te sparen ook niet overschatten. Een gezin onderhouden kost veel geld, zeker als er meer kinderen komen.

Beleggen

Om de studie te financieren kunt u ook gaan beleggen. Het is riskanter, maar u maakt ook kans op een hoger rendement. Iedere maand een klein bedrag inleggen gedurende 18 jaar is eigenlijk ideaal. Uw inleg wordt goed gespreid en door langdurig te beleggen heeft u minder last van tijdelijke tegenslag op de beurs. U kunt op beider naam een rekening openen en later samen gaan beleggen. Dan heeft het kind een deel van zijn eigen studie bij elkaar verdiend.

Hou er rekening mee dat de Belastingdienst het spaarpotje van een minderjarige bij uw vermogen rekent. U betaalt belasting als uw totale vermogen meer is dan 30 mille of het dubbele als u een partner heeft.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden