Profiel

Wat is Binance, ’s werelds grootste – en belaagde – cryptobeurs?

Met een handelsvolume van 20- tot 30 miljard dollar per dag (17- tot 26 miljard euro) is Binance het grootste platform voor het handelen in cryptovaluta als de bitcoin. Wat is dit voor bedrijf, waar steeds meer toezichthouders hun pijlen op richten?

Changpeng Zhao, bestuursvoorzitter van Binance. Beeld Reuters
Changpeng Zhao, bestuursvoorzitter van Binance.Beeld Reuters

Cryptobeurs Binance is pas vier jaar oud, maar in de jonge cryptowereld geldt het bedrijf als oudgediende. Het werd opgericht door de uit Singapore afkomstige Changpeng Zhao. Binance is een platform waar mensen crypto’s als de bitcoin, ethereum of de door Elon Musk omarmde dogecoin kunnen kopen of verkopen.

Met de groeiende interesse in crypto’s is dit een lucratieve markt. Marktplaatsen verdienen geld met de commissies die klanten betalen over hun aan- of verkopen. Binance is de grootste; concurrenten als Huobi, het Amerikaanse Coinbase of Kraken hebben veel lagere dagvolumes.

Opgehaalde miljoenen

Zhao was er vroeg bij, maar dat is niet de enige verklaring voor het succes. Tegenover zakenblad Forbes wees een medeoprichter van Binance in 2019 op de BNB als ‘brandstof in de motor’. De BNB is de eigen cryptovaluta (later volgde er nog een), door Binance in 2017 op de markt gebracht. Met de opgehaalde miljoenen van geïnteresseerden kon Binance snel groeien.

Dankzij de BNB heeft het platform een fanatieke groep trouwe klanten. Zij krijgen korting bij het handelen als ze BNB’s inzetten. Tevens kunnen zij op de cryptobeurs hun stem uitbrengen voor nieuwe cryptomunten die volgens hen via het platform moeten kunnen worden verhandeld. Binance heeft altijd bekendgestaan als een plek waar nieuwe munten eerder konden worden verhandeld dan op andere marktplaatsen.

A representation of cryptocurrency Binance is seen in this illustration taken August 6, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration Beeld REUTERS
A representation of cryptocurrency Binance is seen in this illustration taken August 6, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/IllustrationBeeld REUTERS

Zhao’s bedrijf is er onder meer van beschuldigd dat het gigantische fooien aannam van bedenkers van dubieuze cryptomunten in ruil voor zo’n plek, iets wat Zhao altijd heeft ontkend. Twee jaar terug maakte het bedrijf bekend dat het het slachtoffer was van een hack; daarbij maakten aanvallers zevenduizend bitcoin buit, destijds 40 miljoen dollar waard. Nu zou dat trouwens 320 miljoen dollar zijn.

Deze problemen zijn kleine hobbels vergeleken met de uitdagingen waar de puissant rijke oprichter nu voor staat. Van alle kanten ligt het officieel op de Kaaimaneilanden gevestigde Binance onder het vergrootglas van toezichthouders. De ellende is des te groter doordat de Amerikaanse vestiging de laatste tijd diverse topmannen versleet. De laatste, de eerder bij concurrent Coinbase werkzame Brian Brooks, stapte recentelijk na drie maanden plotseling op. Een net aangestelde Amerikaanse commissaris (en ex-handhaver) moet nu zorgen dat het platform niet wordt gebruikt voor witwaspraktijken.

In de VS onderzoeken justitie en de belastingdienst Binance. De financiële waakhond van het Verenigd Koninkrijk verbood Binance in juni van dit jaar. Ook de autoriteiten in Thailand, Japan en zelfs de Kaaimaneilanden zitten achter de dienst aan. Deze week volgde de Nederlandsche Bank. Binance biedt cryptodiensten aan in Nederland, zonder de verplichte registratie bij DNB, zodat die diensten van Binance illegaal zijn. Klanten lopen volgens de toezichthouder een verhoogd risico om betrokken te raken bij witwassen of terrorismefinanciering.

Wilhelm Roth, ceo van de in Amsterdam gevestigde vermogensbeheerder Icoinic Capital, noemt de roep om regulering logisch. ‘Als een van de oudste handelsplaatsen staat Binance symbool voor dat hele ecosysteem.’ Volgens Roth opereren in de cryptowereld veel cowboys, die wars zijn van regels. ‘Die regels zijn nodig, ook om de consument te beschermen. Maar wel zonder de innovatie de nek om te draaien.’ Icoinic Capital investeert ook in cryptovaluta.

Op dit moment heeft Binance alleen een waarschuwing gekregen. DNB kan ‘de illegale dienstverlener’ een last onder dwangsom of een boete opleggen of aangifte doen bij het OM. Binance heeft de primeur, maar Roth denkt dat er meer handelsplaatsen zullen volgen die zich niet hebben geregistreerd bij DNB. De toezichthouder doet vanwege zijn geheimhoudingsplicht geen uitspraken over andere onderzoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden