Wat is beter voor het milieu: een echte of neppe kerstboom?

Of een echte kerstboom dan wel een nepboom beter is voor het milieu, hangt af van de gebruiker.

Wie het in zijn hoofd haalt echte kaarsen in een nepkerstboom te hangen, kan maar beter voor een dure variant gaan. Prijzige kunstkerstbomen, zoals de Triumph Tree, bevatten namelijk brandvertragers. Wel zo veilig, maar het heeft ook een klein nadeel.

Bij verbranding van de kerstbomen met brandvertragers, die halogeenverbindingen bevatten, kunnen giftige (broom- en chloor)dioxines en zogeheten furaanverbindingen ontstaan. Die worden weliswaar afgevangen in een afvalverbrander, maar komen vrij als de boom belandt op een (nieuwjaars)vuur. Niet doen dus.

De populaire nepbomen van Triumph Tree hebben nog een ogenschijnlijk nadeel: de bomen van pvc moeten uit Thailand komen. Echte bomen komen uit omliggende landen en reizen kort voor ze in Hollandse huiskamers worden opgetuigd.

Product

Triumph Tree

Prijs

Vanaf € 80,00

Verkrijgbaar

Triumphtree.nu

Oordeel

***

Moeilijk te vergelijken

Toch is dat niet automatisch een voordeel, zegt een woordvoerster van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. 'Over het algemeen geldt dat het verschepen van niet-bederfelijke producten, zoals kunstkerstbomen, weinig impact heeft op het milieu.' Dat komt doordat ze efficiënter ingepakt kunnen worden, wat het afstandsvoordeel opheft.

Op andere milieu-aspecten ontlopen de twee varianten elkaar ook nauwelijks, al is een exacte vergelijking moeilijk te maken. Bij echte bomen ontstaat klimaatbelasting door het benodigde grondgebruik en worden bij de teelt bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt. De belasting op het klimaat door de productie en afvalverwerking van een nepboom ligt weliswaar hoger dan die door een levende boom, maar de langere levensduur van een kunstkerstboom compenseert dat.

Gebruiker

Milieu Centraal combineerde een aantal onderzoeken en kwam tot de conclusie dat een kunstboom tussen de negen en zeventien Kersten moet staan om niet schadelijker te zijn voor het milieu dan een echte boom. Dat is vrij lang, maar volgens de voorlichtingsorganisatie gaat een nepboom gemiddeld tien jaar mee.

De milieubelasting hangt uiteindelijk af van de gebruiker. Als die een lange autorit maakt voor een echte kerstboom, schaf dan liever één keer een nepboom aan. Staat de kunstboom na vijf jaar aan de straat, neem dan liever een echte.

Het belangrijkste is: zorg dat de (kunst)kerstboom lang meegaat. Door een kerstboom te huren, ieder jaar dezelfde boom uit de tuin te spitten of de nepboom netjes op zolder te bewaren. Waar de keuze ook op valt, bewijs het milieu - en uzelf - een echt grote dienst: hang er ledverlichting in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden