groen of grijsbeter boeket

Wat is beter voor het klimaat: kunstbloemen of snijbloemen?

Een bosje bloemen op tafel? Als alternatief is er nu ook een ‘uitleen’ van kunstbloemen. Is dat beter voor milieu en klimaat?

null Beeld Ellyne Bierman
Beeld Ellyne Bierman

Kunstbloemen?

Ja, ‘bloemenbibliotheek’ Reflower leent schitterende boeketten van levensechte, voornamelijk zijden bloemen uit, van tulpen en zomerboeketten tot dahlia’s en bessentakken. Voor € 5 per week huur je een boeket mét mooie, bijpassende en hergebruikte vaas. De bloemen worden duurzaam per bakfiets bezorgd: op dit moment alleen in Amsterdam, maar oprichter Ellyne Bierman wil uitbreiden naar andere steden.

Wat is er dan mis met verse snijbloemen?

Behoorlijk veel. ’s Winters komen snijbloemen óf uit de warme Nederlandse kas óf ze worden ingevlogen uit bijvoorbeeld Afrikaanse landen. Beide opties zorgen voor hoge klimaatbelasting. Bij de teelt van snijbloemen worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Zulke gifstoffen en kunstmest kunnen grondwater, sloten en rivieren vervuilen. In Afrika zorgt bloementeelt voor waterschaarste. In de winkel is het vaak niet duidelijk waar de bloemen vandaan komen.

Dat wist ik niet. Zijn er geen betere bloemen?

’s Zomers worden verschillende commerciële Nederlandse bloemsoorten buiten in de volle grond geteeld. Dat is duurzamer dan verwarmen of invliegen. Biologische bloemen (die op steeds meer plaatsen verkrijgbaar zijn) zijn bovendien gekweekt met een minimum aan gif. Je kunt natuurlijk ook bloemen in je eigen tuin plukken. Op de Bloemenkalender van Milieu Centraal zie je per maand welke bloemen de beste keuze zijn.

Is een potplant dan niet beter?

Een (bloeiende) potplant die lang meegaat is een betere keuze voor het klimaat dan steeds een nieuwe bos bloemen. Denk aan narcisjes in een mandje (kunnen daarna de tuin in), orchideeën, kleine potchrysanten.

En kunstbloemen?

Die gaan véél langer mee dan verse bloemen: hoe langer, hoe duurzamer. Zo’n bloemenbieb is een prima idee. Maar aan zijde kleven helaas ook weer bezwaren.

Welke dan?

Zijde wordt gemaakt van de cocons van de rupsen van de zijdemot, die uitsluitend moerbeibladeren eten. Het productieproces is heel klimaatbelastend. Bij het schoonmaken, bleken en verven komt door chemicaliën vervuild afvalwater vrij. Voor 1 kilogram zijde zijn 9 kilo cocons en 100 kg moerbeiblaadjes nodig. De rupsen worden levend gekookt om ze uit hun cocons te halen. Ook kost de teelt van moerbeibomen veel water.

Is er geen betere zijde?

Zogenaamde ‘biologische’ en ‘wilde’ zijde zijn veel duurder en verfstoffen hechten zich minder goed. Er zijn ook levensechte kunstbloemen van hoogwaardige kunststoffen zoals (gerecyclede) kunstzijde, maar die zijn lastiger verkrijgbaar. Toch wil Ellyne Bierman uiteindelijk wel overgaan op zulke materialen.

Wat is nou beter: kunstbloemen lenen of echte bloemen kopen?

Het kantelpunt zit ’m waarschijnlijk in hoelang je met de bloemen doet. En dan scoort Reflower beter.

Loethe Olthuis

Prijs: Reflower € 5,- per week,

wissel € 15.

Snijbloemen vanaf ca. € 5,- per bos.

Oordeel: Reflower IIII; snijbloemen varieert.

Verkrijgbaar: www.reflower.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden