Wat is aandeel-Saab zometeen nog waard?

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) blijft grote twijfels houden over de manier waarop Spyker Cars de overname van Saab financiert.

Van onze verslaggever Michiel Haighton

Volgens Beijersbergen zijn nog steeds veel vragen onbeantwoord. ‘Wie zijn de financiers die de overname achter de schermen financieren? Ik snap niet waarom daar zo schimmig over wordt gedaan’, zegt de VEB-econoom.

Maar ernstiger vindt Beijersbergen de onduidelijkheid in hoeverre de huidige aandelen verwateren door de uitgifte van nieuwe aandelen. ‘Er worden nieuwe aandelen uitgegeven, zoveel is nu duidelijk geworden. Maar hoeveel en tegen welke koers? Dat is voor huidige aandeelhouders belangrijk om te weten.’

Binnen no time succes

Hij zegt met zijn waarschuwing geen negatief koopadvies af te geven. ‘Wij wijzen alleen op het extreem hoge risico van deze deal. Spyker heeft het geld voor Saab bij tal van partijen bij elkaar gesprokkeld. Een solide financiering ontbreekt. Dit aandeel is niet geschikt voor de gemiddelde belegger die Muller op tv heeft zien verklaren dat hij van Saab binnen no time een succes gaat maken.’

In een maandagavond laat uitgegeven persverklaring schrijft Spyker dat Saab in 2012 weer een winstgevende onderneming kan zijn, iets wat onder de vleugels van het Amerikaanse General Motors de afgelopen twintig jaar niet lukte. Om dit stadium van winstgevendheid te bereiken moet de productie worden verhoogd, van 20 duizend nu naar 100 duizend tot 120 duizend in 2012.

‘Ik vind dat zeer ambitieus. Ik denk niet de verkoop van Saab zo snel herstelt’, zegt Jeroen Willard, analist bij AEK.

Spijker cars (EPA) Beeld
Spijker cars (EPA)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden