Geldvraag

Wat heb ik aan een nulurencontract?

Ik verdien naast mijn studie geld met werk in de horeca. Ik heb een nulurencontract. Nul uren klinkt niet best, wat heb ik eigenlijk aan zo’n contract?

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

In Nederland werken er bijna een miljoen mensen als oproep- of invalkracht, zonder vaste uren. Dat heeft nadelen. U moet als werknemer uw rechten kennen en voor uzelf opkomen. Een nulurencontract is flexibel. Er staat niet in hoeveel uren u werkt. De werkgever roept u op. U bent niet verplicht om te komen. Het contract vermeldt wel op welke datum het ingaat en (meestal) tot wanneer het loopt.

U heeft bij een nulurencontract recht op doorbetaling bij ziekte, vakantiegeld en vakantiedagen. Het aantal doorbetaalde vakantiedagen is vier keer het aantal gewerkte uren per week. Wie gemiddeld acht uur per week werkt, heeft na een jaar dus recht op 32 uur vakantie. Na drie maanden is dat acht uur, dus een week extra doorbetaald. Vergeet die vakantie niet, ook niet als u er zelf mee kapt.

Als het contract geen aantal uren vastlegt, is er nog een voordeel. Wie met zo’n contract wordt opgeroepen, krijgt altijd minimaal voor drie uur uitbetaald. Dat heeft de Hoge Raad zo bepaald, voor oproepcontracten van minder dan 15 uur per week. Minimaal drie uur loon is bijvoorbeeld gunstig voor mensen die op de universiteit surveilleren bij tentamens. Dat werkt duurt soms maar een of anderhalf uur, maar je bent er wel meer tijd mee kwijt.

In de horeca wordt soms hardhandig met personeel omgesprongen. Een werknemer wordt onder druk gezet om te komen of vervanging te regelen. Hij hoort ineens dat hij zijn biezen kan pakken. De klanten zijn niet tevreden, is het excuus. Dat gaat niet zomaar, want er is ontslagbescherming. De werkgever mag iemand alleen op staande voet ontslaan met een dringende reden. Dan moet er echt iets gebeurd zijn, bijvoorbeeld op heterdaad betrapt bij diefstal. Staan geeuwen of lang op de wc zitten is geen dringende reden. Werknemers moeten ruim de kans te krijgen hun gedrag te verbeteren.

Wie zes maanden enigszins regelmatig (bijvoorbeeld elke week) een dienst heeft gedraaid, kan aanspraak maken op een vast aantal uren werk per maand. Dat is het gemiddelde van de afgelopen drie maanden. De werkgever mag dan niet langer alleen het aantal gewerkte uren betalen, maar heeft doorbetalingsplicht. ‘Mensen werken soms jaren lang op basis van nul uren’, zegt woordvoerder Silvia Pilger van de FNV: ‘Dat mag niet volgens de wet, maar er is geen sanctie opgenomen bij overtreding, dus gebeurt het.’

Let op als de werkgever u na vijf maanden probeert te lozen. Hij wil misschien onder de doorbetalingsplicht uitkomen. Eis voortzetting van het contract of vraag een ontslagvergoeding. Studenten kunnen vaak voor (bijna) niets lid worden van een vakbond en − net als anderen − gratis advies krijgen bij het Juridisch Loket.

Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden