Wat gebeurt er nu met V&D?

Warenhuis V&D heeft het einde van 2015 niet gehaald. Op oudjaar werd formeel het faillissement aangevraagd van V&D, inclusief de restaurantketen La Place. Maar de belangrijkste vraag die voor vrijwel elke betrokkene boven de markt blijft hangen: is dit het einde van V&D, of start het bedrijf in 2016 gewoon weer door? Zo ja: wat gebeurt er dan met het personeel? En met de schuldeisers die nog rekeningen hebben uitstaan bij het warenhuis?

Jarl van der Ploeg
Is dit het einde van V&D, of start het bedrijf in 2016 gewoon weer door? Beeld anp
Is dit het einde van V&D, of start het bedrijf in 2016 gewoon weer door?Beeld anp

Komt het wel of niet tot een doorstart?

V&D topman John van der Ent laat over het antwoord op die vraag geen twijfel bestaan. In de brief die hij op Oudejaarsdag aan zijn personeel stuurde, schrijft hij met klem dat dit niet het einde betekent van V&D of La Place. 'Samen met de curatoren en met jullie wil ik strijden voor een zo goed mogelijke doorstart met zoveel mogelijk mensen.' Ook de curatoren benadrukten donderdag dat het faillissement vooral een technische kwestie is, die uiteindelijk de kans op een doorstart vergroot. Een faillissement maakt het voor de potentiele koper van de warenhuizen immers gemakkelijker om matig lopende vestigingen te sluiten. Vlak na het faillissement op donderdag zei woordvoerder van de curatoren Edwin van Wijk dat er al veel belangstelling is voor V&D, vanuit zowel binnen- als buitenland. Het alleen nog zeer onzeker welk deel van het bedrijf precies blijft voortbestaan. Afgelopen dagen circuleerden geruchten dat ongeveer de helft van de winkels open zal blijven, inclusief de La Place-formule. Dat zullen vooral de vestigingen in de grote steden zijn of de provinciesteden met een groot achterland. Verschillende burgemeesters die de bui al voelen hangen dat hun filialen daar niet onder vallen, hebben hun ongerustheid al geuit.

Onder de mogelijke kandidaten die het concern zouden willen overnemen, behoren Marks & Spencer en het Canadese Hudson's Bay. Ook voormalig eigenaar Sun Capital zou zich inmiddels bij de curatoren hebben gemeld met een plan zelf door te starten met een klein aantal V&D-warenhuizen en La Place als afzonderlijke formule te verkopen. De curatoren van V&D verwachten in januari duidelijkheid te kunnen geven.

Wat gebeurt er met het personeel?

Vanuit het perspectief van de 10.300 medewerkers kun je V&D een goed gevoel voor slechte timing niet ontzeggen: uitstel van betaling op de dag voor Kerst, een faillissement op Oudjaarsdag. Reden voor de vakbonden om van een 'extreem zure', 'wrange' en 'dramatische' samenloop van omstandigheden te spreken. Het betekent dat alle werknemers woensdag een ontslagbrief op hun deurmat krijgen - van topman tot winkelmedewerker. Vervolgens zal een deel van hen, afhankelijk van de grootte van de doorstart, een nieuw contact zal krijgen. Waarschijnlijk met nieuwe, versoberde arbeidsvoorwaarden en een lager loon. In de tussentijd ontvangt het personeel wel gewoon het salaris wat ze gewend zijn. Dat zal worden betaald door het UWV. Een van de vereisten voor die regeling is dat zij in de tussentijd gewoon moeten blijven werken. Dat betekent dus ook dat de winkels in ieder geval vier tot zes weken open zullen blijven.

Zien de schuldeisers iets van hun geld terug?

Voor wat voor bedrag V&D straks mogelijk wordt verkocht, blijft gissen. Zeker is wel dat er genoeg schuldeisers in de rij staan om een deel van die opbrengst te verdelen. Uit stukken in het bezit van het Financieel Dagblad zou blijken dat zo'n 1800 crediteuren samen nog ruim 53 miljoen euro tegoed hebben. Net als de Belastingdienst heeft het UWV als zogenoemde preferente schuldeiser voorrang op andere, kleinere schuldeisers. De instantie zal de komende weken dus proberen om in ieder geval een deel het straks uitgekeerde loon terug te krijgen uit de failliete boedel. De verwachting is dat ook de grootste schuldeisers van V&D - IT-dienstverlener Capgemini en webwinkelbedrijf Docdata - in ieder geval een deel van hun geld terugkrijgen. Waarschijnlijk zullen het vooral de kleinere leveranciers zijn die kunnen fluiten naar hun investeringen. Ook klanten die thuis nog een V&D-cadeaukaart hebben liggen, maken weinig kans om de in totaal nog 9,5 miljoen euro aan openstaand winkeltegoed terug te krijgen.

Twee andere partijen die wel eens flinke last kunnen krijgen van het faillissement, zijn de gemeenten die het straks mogelijk zonder een V&D moeten stellen én de verhuurders van die panden. Niet veel winkelketens staat te springen om duizenden vierkante meters te vullen in steden als Den Helder, Hellevoetsluis en Vlaardingen, waardoor het volgens brancheclub Detailhandel Nederland een 'enorme uitdaging' worden om dat soort binnensteden vitaal te houden in het nieuwe jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden