Wat er ook misging, Nomura had er last van

Japanners kennen vele manieren om het ongeluk buiten de deur te houden: niet je eetstokjes rechtop in een kom met rijst zetten, nooit met je hoofd richting het noorden slapen en al helemaal nooit een hotelkamer met nummer 24 of 42 boeken, want dan kon je laatste uur wel eens geslagen hebben.

Jonathan Witteman

Het heeft Japans belangrijkste effectenhuis Nomura niet mogen helpen. Bij vrijwel alles wat in 2008 mis ging, was Nomura betrokken: het bijna-bankroet van IJsland, de megafraude van Bernard Madoff en de ondergang van zakenbank Lehman Brothers.

Nomura Holdings, onderdeel van zakenbank Nomura Group, verloor miljarden door de zwendelarij van Madoff en door beleggingen in gekapseisde IJslandse banken.

Maar de grootste strop was de aankoop van Lehman Brothers. Kort nadat de Amerikaanse bank in september omviel, kocht Nomura de activiteiten van Lehman in Azië, Europa en het Midden-Oosten. De Japanse bank hoopte zo een wereldwijd netwerk op te bouwen, maar kreeg de afgelopen maanden steeds hogere kosten voor de kiezen door de salarissen en bonussen van Lehman-werknemers en de samensmelting van Lehman met het eigen bedrijf.

Door alle tegenspoed waren de resultaten die topman Kenichi Watanabe vrijdag bekendmaakte de meest desastreuze uit Nomura’s negentigjarige bestaan. Tussen april 2008 en maart 2009 verloor het Japanse effectenhuis 709 miljard yen (5,5 miljard euro), het op een na zwaarste bedrijfsverlies in de geschiedenis van Japan. Het boekjaar ervoor had Nomura al 68 miljard yen (529 miljoen euro) verloren.

De recordverliezen betekenen een deuk in de prestige van Nomura als de grande dame onder de Aziatische effectenhuizen. ‘Zeker in Japan heeft Nomura een enorme reputatie’, zegt Folmer Pietersma, fondsenmanager bij Robeco. ‘Wat Goldman Sachs is voor Amerika en Credit Suisse voor Europa, dat is Nomura voor de Aziatische markt.’

Ondanks alle misère is Nomura nog steeds kerngezond, zei topman Watanabe vrijdag. Pietersma is het met hem eens. ‘Lehman kan uiteindelijk nog niet eens zo’n slechte investering blijken te zijn. Voordat je echt van een succes of mislukking kunt spreken, ben je een jaar verder. De economie zal zich tegen het eind van het jaar herstellen. Nomura zal daar sterk van profiteren.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden