Wat Draghi niet zegt, is nu belangrijker

Eén zinnetje trok gisteren de meeste aandacht tijdens de persconferentie van Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank. Of beter gezegd: het ontbreken van een bepaalde zin, betreffende het stimuleringsprogramma van de ECB.

Beeld EPA

De centrale bank pompt al jaren miljarden in de Europese economie, om het herstel te bevorderen. Dat doet de ECB door schulden op te kopen, vooral staats- en bedrijfsobligaties. Tot eind 2017 ging dat om 60 miljard euro per maand, met ingang van dit jaar is dat bedrag afgebouwd tot 30 miljard. De termijn van het huidige programma loopt tot en met september. Altijd werd in ECB-berichtgeving vermeld dat de bank bereid zou zijn de geldpers verder of langer aan te zwengelen, mocht de Europese economie daarom vragen. En juist die passage bleek in de communicatie van gisteren geschrapt, voor het eerst.

Het besluit was unaniem binnen de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank, zei Draghi tijdens zijn zeswekelijkse persconferentie over het rentebesluit. Die rente blijft overigens onveranderd op 0 procent staan. Uit de notulen van de vorige vergadering bleek al dat er discussie was binnen het bestuur over de toon van de toekomstige communicatie. Het schrappen van de betreffende zin is daar een eerste gevolg van. Dat betekent niet dat het hulpprogramma na september abrupt ophoudt, maar Draghi en zijn collega's weten ook dat nu in vrijwel alle Europese landen sprake is van economisch herstel, de tijd rijp lijkt om terug te keren naar normalere tijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden