Wat doen bij een te grote schenking?

Onze dochter is minder gaan verdienen, terwijl ze in een duur huis woont. Wij hebben haar 10 duizend euro gegeven, meer dan je in een jaar mag schenken. Ze heeft de hulp wel nodig. Hoe lossen we dat op?

null Beeld
Beeld

Ouders mogen per jaar 5.320 euro belastingvrij schenken aan hun kind. Geven ze meer, dan moet het kind daarover 10 procent schenkbelasting betalen. Uw dochter heeft geen kinderen, anders zou u per kleinkind nog 2.129 euro kunnen schenken.

Als uw dochter niet in staat is om terug te storten wat ze te veel gekregen heeft, dan moet zij dus 468 euro belasting betalen. Dat is zonde. Wat u beter kunt doen, is de helft van het gegeven bedrag veranderen in een lening. Kan dat zomaar? Dat lijkt mij wel. U bent niet verplicht een overeenkomst op te stellen als u iemand een lening verstrekt.

Volgend jaar scheldt u de lening dan kwijt. Een lening mag renteloos zijn. De Belastingdienst gaat er in dat geval van uit dat de uitlener 6 procent rente per jaar schenkt. Uw dochter kan ook elk kwartaal rente overmaken, maar nodig is dat niet. Een lening van 5.000 plus 300 euro geschonken rente blijft nog altijd onder de grens van het belastingvrije maximum.

U heeft te veel geschonken omdat u iets gelezen had over 100.000 euro die mensen maximaal belastingvrij kunnen schenken aan huiseigenaren. Maar u had niet goed naar de voorwaarden gekeken. Uw dochter mag dan niet ouder zijn dan 39 jaar en dat is ze wel. Deze regeling is buitengewoon complex, dus u bent niet de eerste die hier fouten bij maakt. Alle ins en outs hiervan zijn terug te lezen op consumentenbond.nl/jubelton.

U verwacht dat uw dochter het de komende jaren nog financieel moeilijk zal hebben. Als u haar volgend jaar weer tien mille wil schenken, moet dat helemaal een lening zijn. U gaat volgend jaar namelijk al een maximale schenking doen.

Bewaak uw eigen grenzen. Zoek uit - bij uw pensioenfonds of op mijnpensioenoverzicht.nl - wat er gebeurt met het inkomen als een van u overlijdt. Degene met het hoogste pensioen is vaak ook degene met de meeste interesse in geldzaken. Als die overlijdt, gaat de ander er flink op achteruit. En dat terwijl die niet zo handig is met geld. Bovendien zal de achterblijver hogere kosten hebben voor verzorging, schoonmaken, de tuinman en het verbouwen van de woning. Twee kunnen meer dan een.

Reken uw dochter voor wat de financiële gevolgen zijn van het overlijden van u of uw partner. U kunt haar dan geen geld meer geven. Sterker nog, uw dochter moet misschien minder gaan werken omdat ze haar laatste ouder moet verzorgen. Hoe gaat ze dat oplossen?

Zelf een vraag aan Reinout? geldvraag@volkskrant.nl
Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids.

Meer geldvragen

Hoe bereken ik aftrekbare zorgkosten bij de belastingaangifte?
Ik kom er niet uit bij de aangifte wat betreft zorgkosten. Komt de vermenigvuldigingsfactor nou voor of na de inkomensdrempel?

Wat doe ik tegen een onbegrijpelijke afboeking?
De NS schrijft zonder normale toelichting een bedrag van mijn bankrekening. Mag dat wel? Als ik brood koop bij de bakker, staat er op de bon: 'vijf meergranen puntjes' en niet 'omschrijving: bestelling: 25215649'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden