GeldvraagReinout van der Heijden

Wat doe ik met mijn wegkwijnende spaartegoed?

null Beeld ANP
Beeld ANP

Als pas gepensioneerde heb ik een ton spaargeld waar ik de komende jaren tegenvallers mee kan opvangen. Met 0 procent rente wordt dat door de inflatie steeds minder. Wat moet ik nou?

Vroeger kreeg je als spaarder altijd een rente van ruim boven de inflatie. Vanaf 2010 werd de rente al steeds lager, maar het ging pas echt fout vanaf eind 2016. De inflatie begon te stijgen, terwijl de spaarrente juist verder daalde.

De hypotheekrente daalde na 2016 ook. Een lening voor de eigen woning is na verrekening van de inflatie vrijwel gratis, zeker als u ook nog belastingaftrek geniet. De spaarder betaalt het gelag, net als degene die in Nederland pensioen opbouwt.

De spaarrente was vroeger zo hoog, omdat de banken het geld nodig hadden om uit te lenen. Dat is niet meer zo, omdat de Europese Centrale Bank (ECB) als reactie op de eurocrisis vanaf 2011 steeds meer geld in de economie pompte. Dit had ook positieve effecten: zo daalde het aantal faillissementen onder bedrijven en waren er minder leningen nodig. Banken hebben hierdoor minder behoefte aan spaargeld.

Met de coronacrisis kan daar verandering in komen. Veel bedrijven raken in financiële nood en zullen de komende tijd banken om krediet moeten vragen. Helaas betekent dat nog niet direct dat er grote vraag ontstaat naar spaargeld. De ECB kondigde eind april nieuwe renteverlagingen aan, om de kredietverlening door banken te stimuleren.

Kortom, de financiële markten zijn al jaren abnormaal. Het ziet er niet naar uit dat hier het komende jaar verandering in komt. Toch zou ik niet ongelukkig zijn met een stevige spaarbuffer. De kans dat de spaarrente op termijn gaat stijgen, is gezien de economische malaise groter dan dat de lonen en de inflatie omhoog gaan.

Ondertussen wilt u iets doen met uw geld. Ik zou afraden om het geld te investeren in iets wat in waarde kan dalen. Koop dus geen recreatiewoning, boot of garagebox, tenzij u die echt nodig heeft. U heeft geen flauw idee of u die weer kan verkopen, als u het geld toch wil gebruiken. Dit lijkt me ook geen geschikt moment om te beginnen met beleggen.

Investeren in het onderhoud van uw eigen woning is altijd goed. U kunt ook geld lenen aan kinderen die een huis willen kopen of een verbouwing willen doen. Als de crisis aanhoudt, heeft u de middelen om vrienden en familie door zware tijden te helpen.

In 2022 – over ruim anderhalf jaar – gaat de vermogensheffing over spaargeld bijna naar 0 procent. Tot die tijd betaalt u een paar honderd euro belasting over die ton, bij de aangiften over 2020 en 2021. Dat is over twee belastingjaren samen 400 euro als u een partner heeft en 750 euro als u alleenstaand bent. De inflatie is momenteel 1,4 procent, twee keer zo laag als vorig jaar. Zekerheid is op dit moment goud waard. Ik zou gewoon even afwachten.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden